Gepost door: Michaël Laurent | 15 april 2010

Mag een huisarts patiënten uitnodigen voor een preventief onderzoek?

Op haar vergadering van 27 maart besprak de Nationale Raad van de Orde der Geneesheren de vraag of een huisarts patiënten mag aanschrijven met een herinnering om langs te komen voor een check-up.

De Nationale Raad gaf eerder al een positief advies rond het uitnodigen van risicopatiënten voor een griepvaccinatie bij de huisarts, of rond het deelnemen aan borstkankerscreening. Hierbij werd al van uitgegaan dat deze mogelijkheid toebehoorde aan de huisarts die het Globaal Medisch Dossier (GMD) van de patiënt beheert.

De Orde gaf hierbij volgend advies:

Een huisarts mag die patiënten voor wie hij beheerder is van het Globaal Medisch Dossier individueel aansporen tot deelname [aan preventieve onderzoeken, nvdr] aangezien dit kadert in en deel uitmaakt van een goed beheer van dit medisch dossier. Een huisarts dient niet alleen zijn risicopatiënten goed te registreren en op te volgen, het is zijn taak preventief initiatieven te nemen om vroegtijdig bepaalde ziekten te detecteren alsmede preventief gezondheidsadvies te verstrekken aan al zijn patiënten.

Ingeval er een vaste arts-patiëntrelatie bestaat, desgevallend gestaafd met een GMD, kan de patiënt aangeschreven worden voor een preventieve check-up. Dit dient te passen in een algemeen preventief plan met de nodige informatie aan de patiënt. De patiënt blijft te allen tijde vrij al dan niet op een dergelijke uitnodiging in te gaan.

Wat hierbij opvalt is enerzijds de nadruk op het GMD, wat zeker in Wallonnië veel minder courant is. De nuance wordt wel gemaakt door te stellen dat de vaste arts-patiëntrelatie “desgevallend”, maar dus niet exclusief, gestaafd kan worden met een GMD. Uiteraard bestaat de vrees dat via zulke uitnodigingen patiënten geronseld zouden worden. Ten tweede is preventief onderzoek niet alleen een optie maar zelfs een belangrijke opdracht van de huisarts.

Is een preventief onderzoek überhaupt nutting?

De zinvolheid van een jaarlijks preventief onderzoek wordt maar ten dele ondersteunt door rigoureuze wetenschappelijke evidentie. Sommige individuele evidence-based interventies en behandelingen (zoals uitstrijkjes, aanbevolen kankerscreeningen of cholesterolbehandeling) worden beter opgenomen in het kader van een preventief onderzoek, maar het globaal effect op intermediaire eindpunten (zoals bloeddruk- of cholesterolregeling) of harde eindpunten (zoals morbiditeit en mortaliteit) is niet aangetoond (Ann Intern Med 2007).

Heel wat patiënten houden wel aan preventieve onderzoeken en uit heel wat studies blijkt ook dat het leidt tot geruststelling bij de patiënt. Potentiële nadelen zijn het geld en de tijd die kruipt in een interventie die zijn nut niet radicaal heeft aangetoond, een toenemende medicalisering, overdiagnose en schade door diagnostische en therapeutische stappen in geval van vals-positieve screeningsresultaten.

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: