Gepost door: Michaël Laurent | 18 april 2010

Dutasteride voor de preventie van prostaatkanker?

Andriole GL et al. Effect of Dutasteride on the Risk of Prostate Cancer. N Engl J Med. 1 april 2010; 362: 1192-1202.

In deze 4 jaar durende, gerandomizeerde, internationale placebo-gecontroleerde studie (REDUCE trial) werd het effect van dutasteride 0.5 mg/dag (een 5-alfa reductase inhibitor die de androgeenstimulatie blokkeert) voor de preventie van prostaatkanker onderzocht.

Methode

Er namen 6729 mannen deel tussen 50 en 75 jaar met een PSA tussen 2.5 en 10 ng/ml en een negatieve prostaatbiopsie (6-12 weefselfragmenten) binnen de 6 maanden voor inclusie. Na 2 en 4 jaar ondergingen de deelnemers transrectale prostaatbiopsies. De studie werd gesponsord en mee betaald door GlaxoSmithKline.

Resultaten

Er werd prostaatkanker gedetecteerd bij 659 mannen in de dutasteride-groep (19.9%) en 858 (25.1%) mannen in de placebogroep (P<0.001). Er was geen verschil in het aantal hooggradige tumoren (Gleason score 7-10) tijdens de studieperiode. Tijdens het 3e en 4e jaar waren er 12 tumoren met een Gleassonscore tussen 8 en 10 in de dutasteridegroep tegenover 1 in de placebogroep. Er was geen enkel overlijden door prostaatkanker.

Daarnaast was er een significante reductie in het voorkomen van acute urineretentie (1.6% vs. 6.7%). Het gemiddeld prostaatvolume kromp ook van 46 naar 39 ml i.p.v. toe te nemen naar 56 ml. Er was een significant verhoogde incidentie van neveneffecten zoals libidoverlies (3.3% vs 1.6%), erectiele dysfunctie (9% vs 5.7%) en, onverwacht, ook van een composieteindpunt met verschillende vormen van hartfalen (0.7% vs 0.3%).

BESLUIT

Dutasteride verminderde het aantal gedetecteerde prostaatkankers, doch vooral door de groei van tumoren met een lage Gleassonscore te vertragen, met een verhoogd risico op hooggradige tumoren. De bevindingen komen overeen met de resultaten van de Prostate Cancer Prevention Trial (NEJM 2003) met finasteride.

Bovendien verlagen deze middelen de PSA waardoor ze kunnen leiden tot valse geruststelling bij prostaatkankerscreening. Het eindpunt van prostaatkankerdiagnose op standaard biopsies om de 2 jaar niet zinvol is in de praktijk, waar biopsies enkel op indicatie worden genomen. Op basis van deze en voorgaande studies kunnen we chemoprofylaxe voor prostaatkanker niet aanbevelen.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Dutasteride voor de preventie van prostaatkanker? (18 april 2010) […]

  2. […] receptormodulatoren (SERMs) bij borstkanker en 5-alfa-reductase inhibitoren bij prostaankanker (JournalClub, april 2010), is aspirine een interessant middel voor chemopreventie van colonadenomen. De exacte positie van […]

  3. […] gegevens toonden dat dutasteride, net als finasteride, als preventie voor prostaatkanker vooral een effect heeft op tumoren met lage […]

  4. Toch wordt dutasteride en finasteride gebruikt om PSA te doen verlagen. Als onder finasteride of dutasteride het PSA omhoog gaat heb je toch een krachtiger signaal dat er mogelijks een actieve prostaatkanker groeit


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: