Gepost door: Michaël Laurent | 28 april 2010

Vitaminenmengsel verslechtert diabetische nefropathie en cardiovasculaire complicaties

House AA et al. Effect of B-Vitamin Therapy on Progression of Diabetic Nephropathy: A Randomized Controlled Trial. JAMA. 2010;303(16):1603-1609.

In deze multicentrische, gerandomizeerde, dubbelblinde, Canadese studie (waar universele foliumzuursupplementatie via de voeding gebeurt) kregen 238 type 1 en 2 diabeten met nefropathie vitaminesupplementen (vitamine B6, B12 en foliumzuur) of placebo, in de hoop homocysteïneconcentraties te verlagen en zo cardiovasculaire eindpunten te verbeteren.

Het homocysteïne daalde effectief maar de nierfunctie daalde in deze groep met 16.5 (+/- 1.7) mL/min/1.73 m² in plaats van 10.7 (+/- 1.7) mL/min/1.73 m² in de controlegroep. Er was geen verschil in dialysenood. Een samengesteld eindpunt van mortaliteit, beroerte, myocardinfarct of revascularisatie kwam méér voor in de groep die de vitamines kreeg.

BESLUIT

Het voorschrijven van vitamine B6, B12 en foliumzuur ter verlaging van homocysteïne voor cardiovasculaire preventie, is ten sterkste af te raden. Het is onduidelijk waarom er een toename was van de nierfunctieachteruitgang en cardiovasculaire problemen, of welk van de drie vitamines er exact voor verantwoordelijk is. Samen met een gerapporteerde verhoogde incidentie van kanker (cf. infra) toont dit nogmaals de noodzaak aan om het effect op harde i.p.v. intermediaire eindpunten te evalueren.

Verwante artikelen:

Advertenties

Responses

  1. […] Vitaminenmengsel verslechtert diabetische nefropathie en cardiovasculaire complicaties (28 april 2010) […]

  2. […] Vitaminenmengsel verslechtert diabetische nefropathie en cardiovasculaire complicaties (28 april 2010) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: