Gepost door: Michaël Laurent | 6 mei 2010

Wat is het SMART principe bij astma?

Cates CJ, Lasserson TJ. Combination formoterol and budesonide as maintenance and reliever therapy versus inhaled steroid maintenance for chronic asthma in adults and children. Cochrane Database Syst Rev. 2009 Apr 15;(2):CD007313.

Licentie: cc-by-sa-2.0. Fotograaf: Jemsweb

Achtergrond

Volgens de GINA richtlijnen bestaat de therapie bij astma en COPD uit onderhoudstherapie (Eng. maintenance therapy) en inhalatietherapie die bij klachten gebruikt kan worden (Eng. reliever therapy). Daarbij wordt meestal gebruik gemaakt van onderhoud met inhalatiecorticosteroïden en/of langwerkende bronchodilatoren voor onderhoud, en symptomatische therapie met kortwerkende bronchodilatoren.

Wat betekent SMART?

SMART is een acronym voor Symbicort Maintenance And Reliever Therapy. Het principe is dat formoterol en budesonide (een snel- en langwerkend beta2-mimeticum en een inhalatiesteroïd, Symbicort®, AstraZeneca) gebruikt wordt voor zowél onderhoudstherapie als reliever-medicatie. Hierbij heeft de patiënt dus maar één puffer nodig voor zowel onderhoud als extra inhalatie.

Belangrijke opmerking is dat dit met concurrent Seretide niet toegepast kan worden, omdat het langwerkend beta2-mimeticum salmeterol wel lang- maar niet snelwerkend is, waardoor het niet geschikt is voor reliever-gebruik.

Wat zegt de evidentie?

Verschillende studies hebben het SMART principe vergeleken met de combinatie van maintenance en reliever therapie met verschillende puffers. Enkele belangrijke studies (Chest 2006, AJRCCM 2005) zijn reeds gepubliceerd, anderen niet. De hoger geciteerde meta-analyse besluit dat met het SMART principe:

 • Op basis van de gepubliceerde studies er:
  • geen verschil is in exacerbaties die hospitalisatie of orale corticosteroïden vereisen
  • geen verschil in de tijd tot de eerste ernstige exacerbatie
  • wel een reductie is in de gemiddelde geïnhaleerde dosis perorale steroïden
 • Op basis van een viertal studies die nog gepubliceerd moeten worden, is er:
  • geen verschil in hospitalisatienood, maar wel minder nood aan orale corticosteroïden (NNT=14 op 11 maanden)

In één studie bij kinderen was de gemiddelde geïnhaleerde dosis steroïden lager, en ook een grotere groei van 1 cm (95% CI 0.3-1.7cm). Zowel de therapie met één als met twee puffers werd goed verdragen.

BESLUIT

Het gebruik van één puffer voor zowel onderhouds- als verlossingstherapie is op zich een attractieve, praktische optie. Indien de niet-gepubliceerde studies ook zo effectief blijken als deze meta-analyse beweert, kan het een revolutionaire toekomstige behandeling vormen die een belangrijke afwijking vormt van de GINA principes.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

 1. […] gaf ook geen significante groeivertraging. Net zoals in het SMART-principe (JournalClub, 6 mei 2010) lijkt de combinatie van een inhalatiesteroïd met een kortwerkende bèta2-agonist dus een […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: