Gepost door: Michaël Laurent | 16 mei 2010

De ABCD² score voor de triage van patiënten met TIA

Tsivgoulis G et al. Multicenter external validation of the ABCD² score in triaging TIA patients. Neurology. 27 april 2010;74:1351-1357.

Een simpele klinische score werd voorgesteld voor de triage van patiënten met een transient ischemic attack (TIA), waarbij men probeert te voorspellen welke patiënten een hoge kans hebben op een vroegtijdige CVA:

  • Age ≥ 60 jaar = 1 punt
  • Bloeddruk > 140/90 mmHg bij presentatie = 1 punt
  • Clinical features: unilaterale verzwakking = 2 punten, spraakstoornissen zonder krachtsverlies = 1 punt
  • Duur van de symptomen: 10-59 minuten = 1 punt, ≥ 60 minuten = 2 punten
  • Diabetes mellitus = 1 punt

In een prospectieve studie in Griekenland en Singapore werden 148 consecutieve patiënten opgevolgd. Na multivariaatanalyse was aan ABCD²-score van 3 of meer geassocieerd met een bijna vijfmaal verhoogd risico op CVA (hazard ratio 4.65, 95% CI 1.04–20.84, p = 0.045).

BESLUIT

TIA is het neurologisch equivalent van instabiele angor, en vroegere studies hebben gewezen op de noodzaak van een snelle aanpak van TIA om CVA’s te voorkomen (“time is brain”). Deze externe validatiestudie in een multietnische populatie ondersteunt recente aanbevelingen om patiënten met een TIA en een ABCD²-score van 3 of meer onmiddellijk te hospitaliseren.

Verwante artikels:

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. in de risicotabel worden symptomen van een eventuele VKF niet weerhouden?

  2. In de originele studie van Rothwell in de Lancet was VKF op zich niet predictief voor vroegtijdige evolutie naar CVA. Ergens is dat logisch, want zelf bij VKF zijn leeftijd, diabetes etc. volgens de CHADS2-score een factor die het risico op tromboembolische complicaties verhogen, en hangt het af van deze comorbiditeiten of anticoagulatie al dan niet nodig is.

    Desalniettemin is het sowieso aangewezen om bij iedere patiënt na te kijken of er VKF aanwezig is, en dit te behandelen. Anderzijds kan men sowieso bij een TIA snel aspirine starten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: