Gepost door: Michaël Laurent | 17 mei 2010

Lagere zuurstofsaturaties of CPAP bij extreme prematuren?

SUPPORT Study Group of the Eunice Kennedy Shriver NICHD Neonatal Research Network. Early CPAP versus Surfactant in Extremely Preterm Infants vrije toegang, Target Ranges of Oxygen Saturation in Extremely Preterm Infants vrije toegang. N Engl J Med. Online gepubliceerd, 16 mei 2010.

Kinderen geboren tussen de leeftijd van 24 en 27 weken hebben ongeveer een overlevingspercentage van 75% en staan bloot aan heel wat complicaties, niet in het minst op gebied van latere cognitieve ontwikkeling. Retinopathie van prematuriteit is eveneens een complicatie die in vroegere studies geassocieerd werd met hoger zuurstofgebruik. Traditioneel worden prematuren nu geïntubeerd en behandeld met surfactant.

In deze SUPPORT studie (Surfactant, Positive Pressure, and Oxygenation Randomized Trial) werd de invloed van hogere vs lagere zuurstofspanningen (doelwitsaturaties 85-89% vs 91-95%) en het nut van CPAP vs intubatie en surfactant bestudeerd in een 2×2 factoriële gerandomizeerde studie met 1316 extreme prematuren.

Lagere saturaties was geassocieerd met de helft minder gevallen van ernstige retinopathie (8.6% vs. 17.9%; relatief risico, 0.52; 95% CI, 0.37 to 0.73; P<0.001), maar jammer genoeg was er ook een hogere kans op mortaliteit (19.9% vs. 16.2%; relative risk, 1.27; 95% CI, 1.01 to 1.60; P=0.04). Met nasale CPAP was er geen verschil in het primair eindpunt van mortaliteit of bronchopulmonale dysplasie. Er was wel significant minder noodzaak voor intubatie en minder dagen ventilatie in de CPAP-groep.

BESLUIT:

CPAP is een valied alternatief voor onmiddellijke intubatie bij extreme prematuren, maar het is niet geweten welke kinderen juist goede kandidaten zijn en welke beter direct worden geïntubeerd. Lagere zuurstofspanningen halveerden het risico op retinopathie van prematuriteit maar waren jammer genoeg geassocieerd met hogere mortaliteit. Langetermijns opvolging is nu nodig om de ontwikkeling van deze kinderen op termijn te bepalen.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: