Gepost door: Michaël Laurent | 30 mei 2010

Beta-blokkers bij COPD-patiënten?

Rutten FH et al. β-Blockers May Reduce Mortality and Risk of Exacerbations in Patients With Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Arch Intern Med. 24 mei 2010;170(10):880-887.

Sommige artsen vermijden bèta-blokkers bij patiënten met chronisch obstructief longlijden (COPD) uit schrik voor bronchospasme. Nochtans is er enkel een contraindicatie bij patiënten met reversibele obstructie, namelijk astma.

Nederlandse onderzoekers gingen in deze observationele cohortstudie via een database van 23 huisartsenpraktijken de relatie na tussen bèta-blokkers, mortaliteit en COPD exacerbaties bij 2230 patiënten. De gemiddelde opvolgingsduur bedroeg 7.2 jaar.

Na correctie bedroeg het relatief risico (adjusted hazard ratio):

 • voor mortaliteit: 0.68 (95% CI, 0.56-0.83)
 • voor exacerbaties: 0.71 (95% CI, 0.60-0.83)

De resultaten waren vergelijkbaar of nog meer uitgesproken wanneer de waarschijnlijkheid om een bètablokker voorgeschreven te krijgen (propensiteit, zie woordenlijst) in rekening werd gebracht, of wanneer enkel gekeken werd naar patiënten zonder duidelijk cardiovasculair lijden.

BESLUIT: Bèta-blokkers moeten zeker niet vermeden worden bij COPD-patiënten wanneer er een indicatie voor bestaat. Gerandomizeerde studies zouden interessant zijn om verder te onderzoeken of ze het risico op exacerbaties kunnen verlagen, en of dit te maken heeft met hun cardiaal effect of niet.

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

 1. B blokkers blijken in het algemeen minder goede harde eindpunten te hebben voor hypertensie, zijn negatief inotroop en verhogen zeker bij een deel van de meer ernstige COPD patiënten de dyspnea. Misschien hebben carvedilol en nebivolol niet zo’n effect.

 2. Volledig akkoord dat het geen eerstekeuzemiddelen zijn voor hypertensie.

  Het punt is dat je ze niet om respiratoire redenen moet vermijden als er een duidelijke indicatie voor is, b.v. hartfalen, na een myocardinfarct of b.v. bij slokdarmvarices. Met name hartfalen is een frequente comorbiditeit bij COPD-ers, en bovendien een miskende oorzaak kan zijn van zogezegde COPD-exacerbaties. Miskend hartfalen zou een reden kunnen zijn waarom er minder exacerbaties waren bij patiënten die betablokkers namen, hoewel de risicoreductie opvallend groot is.

  Misschien dat er soms wel een probleem kan zijn bij oudere rokers die onverwacht toch astma blijken te hebben.

  Op basis van bovenstaande studie is er zeker een gerandomizeerde studie bij COPD-patiënten geïndiceerd, om te kijken wat de voor- en nadelen zijn en evt. bij welke subgroepen.

 3. […] Voorlopig kan ivabradine dan ook enkel gereserveerd worden voor patiënten met hartfalen die werkelijk intolerant zijn voor bèta-blokkers (die goedkoper zijn en een voordeel op totale en cardiovasculaire mortaliteit hebben bewezen) of formele contraindicaties hebben zoals ernstig astma (en niet COPD!). […]

 4. […] grote observationele studie toonde dat bètablokkers geassocieerd waren met een verbeterde mortaliteit bij COPD-patiënten, in contrast met het feit dat deze middelen vaak -onterecht- worden vermeden bij COPD (in […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: