Gepost door: Michaël Laurent | 7 juni 2010

TVT vs TOT voor urinaire stressincontinentie bij vrouwen

Richter HE et al. Retropubic versus Transobturator Midurethral Slings for Stress Incontinence. N Engl J Med. 2010 Jun 3;362(22):2066-76.

Het optrekken van het middengedeelte van de urethra met een chirurgisch geplaatste tape is de standaard chirurgische behandeling van stressincontinentie bij vrouwen. De twee meest populaire technieken zijn de retropubische ‘tension-free’ transvaginale tape (TVT) en transobturator tape (TOT). De TVT-techniek werd geïntroduceerd in 1996. TOT is een later ontwikkelde variant daarvan, met als voornaamste doelstelling schade aan de organen in de retropubische ruimte (zoals de blaas) te vermijden.

In deze grote multicentrische gerandomizeerde studie met 597 vrouwen werden de twee technieken vergeleken.

Resultaten

Na 12 maanden was het objectief vastgesteld en subjectief ervaren succes in beide groepen niet significant verschillend (ongeveer 80% resp. 60%).

Er waren significant meer chirurgische correcties voor ledigingsproblemen nodig in de TVT-groep (2.7% vs 0%), maar er waren meer neurologische problemen (vooral zwaktegevoel) in de TOT-groep (9.4% vs 4%). Urge incontinentie kwam even vaak voor in beide groepen. Bij de TVT-procedures waren er 15 gevallen van beperkte beschadiging van de blaas door plaatsing van de trocar waardoor een kleine bijkomende hechting nodig was, tegenover geen in de TOT-groep. Met TVT waren er in totaal ook meer ernstige neveneffecten (13.8% vs 6.4%), meer genitourinaire beschadiging en meer vasculaire of hematologische complicaties.

De betrouwbaarheidsintervallen voor het subjectief succes waren echter té breed om uit te sluiten dat er een klinisch relevant verschil zou kunnen bestaan (te weinig statistische power om equivalentie te bewijzen).

BESLUIT

De twee technieken zijn aanvaardbaar hoewel TOT er globaal iets veiliger uitkomt. Het risico op verschillende soorten complicaties kan vrouwen toelaten om een geïnformeerde keuze te maken tussen beide methodes.

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Een orthopedische studie vergeleek onmiddellijk vs uitgesteld herstel van een voorste kruisbandscheur, maar liet niet toe om definitieve aanbevelingen te formuleren. De urologen en gynecologen konden dan weer leren uit een grote studie die twee operatieve technieken voor stressincontinentie bij vrouwen vergeleek (TVT en TOT). […]

  2. TOT heeft inderdad ene gunstiger profiel voor wat complicaties betreft. Daarom dat de meeste urologen overgestapt zijn op TOT.

  3. […] TVT vs TOT voor urinaire stressincontinentie bij vrouwen (7 juni 2010) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: