Gepost door: Michaël Laurent | 13 juni 2010

Medicatie voor flatulentie?

Bailey J et al. FPIN’s Clinical Inquiries: Effective management of flatulence. Am Fam Physician. 2009 Jun 15;79(12):1098-100.

Flatulentie kan idiopathisch voorkomen of geassocieerd zijn met onderliggende oorzaken zoals:

  • lactose-intolerantie, of overtollige inname van niet-verteerbare suikers (sorbitol in kauwgom?)
  • gastrointestinale infecties (Giardia?), bacteriële overgroei of verstoring van de intestinale flora door antibiotica,
  • of aerofagie door een onderliggend angstprobleem. Al dan niet kan er een relatie zijn met een onderliggend prikkelbaar darmsyndroom.

Alarmsymptomen zijn gewichtsverlies, diarree of andere stoelgangsveranderingen (steatorree, melena, …), vermagering en abdominale pijn.

Flatus kan op twee manieren een probleem vormen: (1) door gasvolume wat krampen en opzettingsgevoel (bloating) kan veroorzaken, en (2) geurhinder. Het eerste probleem wordt veroorzaakt door waterstofgas, stikstof en methaan, het tweede door zwavelstof.

Er zijn geen duidelijk sterk aangewezen medicamenteuze behandelingsopties. De beste aanpak lijkt dus educatie omtrent het vermijden van gasvormende voeding (b.v. bonen, bruisende frisdranken, etc.) en verminderen van aerofagie (rustig eten, geen kauwgom, niet roken, etc.).

Probiotica hebben in enkele RCT’s een voordelig effect aangetoond op flatulentie, doch elk mengsel en elk type is verschillend.

NIET BESCHIKBAAR IN BELGIE

Alfa-galactosidase kan gebruikt worden om de gasproductie bij het eten van bonen, fruit en vezels te verminderen, maar is niet beschikbaar in België.

Rifaximine, een niet-absorbeerbaar antibioticum, verbeterde symptomen in een placebo-gecontroleerde RCT met 124 patiënten met een NNT tussen 5 en 6. Het is (nog) niet beschikbaar in België.

Bismuth subsalicylaat is een sterke en effectieve sulfiden-binder, maar door de risico’s van chronische blootstelling aan salicylaten is enkel episodisch gebruik aangewezen.

Geurhinder kan aangepakt worden door het dragen van geurabsorberende onderbroeken, doch onderzoek hiernaar is schaars en slecht gestandaardiseerd.

NIET BEWEZEN EFFECTIEF

Geactiveerde kool en simeticon zijn niet bewezen effectief, hoewel simeticon wel zonder voorschrift verkrijgbaar is en wordt aangeprezen in televisie-advertenties.

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] brachten een samenvatting over behandeling van flatulentie en constipatie bij kinderen. Een Cochrane meta-analyse besloot dat macrogols beter zijn dan […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: