Gepost door: Michaël Laurent | 20 juni 2010

HbA1c hoger bij zwarten, onafhankelijk van glycemie

Ziemer DC et al. Glucose-Independent, Black–White Differences in Hemoglobin A1c Levels: A Cross-sectional Analysis of 2 Studies. Ann Intern Med. 2010; 152(12): 770-777.

Achtergrond

Zwarte patiënten hebben een verhoogd risico op type 2 diabetes i.v.m. blanken. Volgens de Amerikaanse richtlijnen van 2010 kan HbA1c gebruikt worden als screeningsinstrument voor diabetes.

Methode

In een post-hoc analyse van 2 cross-sectionele studies ondergingen 1581 zwarte en blanke patiënten een orale glucose tolerantietest (OGTT) en een bepaling van het HbA1c.

Resultaten

Na correctie voor plasma glycemie en andere confounders hadden zwarten i.v.m. blanken een hoger HbA1c (0.13-0.21% bij patiënten met een normale glycemie, 0.26-0.30% bij patiënten met prediabetes, en 0.47% bij diabetici).

BESLUIT

Zwarte personen hebben een hoger HbA1c, los van hun glycemie-regeling of risico op diabetes. Het mechanisme hiervoor is nog onduidelijk.

Deze beperking is belangrijk voor het gebruik van HbA1c als diagnostische test en als predictor van complicaties. Ongeacht het ras bevelen de Amerikaanse richtlijnen aan om een afwijkend screenings-HbA1c te bevestigen met een andere test zoals een nuchtere glycemie of een OGTT.

Daarnaast is nu ook duidelijk dat een hoger HbA1c bij zwarte diabetici geen goede parameter is voor discriminatie in de gezondheidszorg.

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine


Responses

  1. Meer van hetzelfde.

    Given the numerous pitfalls, the use of HbA1c levels for diagnosing diabetes mellitus or prediabetes is ill-advised.

    http://www.nature.com/nrendo/journal/v6/n10/abs/nrendo.2010.126.html

  2. […] en therapie op dezelfde waarden te baseren, maar er zijn ook tal van beperkingen. Zo hebben zwarte patiënten een constitutief hoger HbA1c onafhankelijk van hun […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: