Gepost door: Michaël Laurent | 20 juni 2010

Screening voor depressie en suïcide bij adolescenten

Fotograaf: Len Radin. Licentie: cc-by-nc-sa-2.0

De Amerikaanse screeningsauthoriteit beveelt screening voor depressie bij adolescenten aan, op voorwaarde dat er voldoende middelen en diensten beschikbaar zijn voor adolescenten met een positief screeningsresultaat.

PHQ-2 als screeningsinstrument

Richardson LP et al. Evaluation of the PHQ-2 as a Brief Screen for Detecting Major Depression Among Adolescents. Pediatrics. 2010; 125(5): e1097-e1103.

In deze studie ondergingen 499 adolescenten (13-17 jaar) eerst een korte screening met 2 vragen (PHQ-2, een gevalideerde screeningstest voor depressie bij volwassenen), gevolgd door een formeel diagnostisch psychiatrisch interview bij 444 van de deelnemers.

Er werd gevraagd hoe vaak ze een depressieve stemming hadden, en hoe vaak ze minder plezier hadden in hun dagelijkse activiteiten in de laatste twee weken, op een Likert-schaal van 0 (nooit) tot 3 (bijna dagelijks), met dus scores tussen 0 en 6.

Een PHQ-2 score van drie of meer had een sensitiviteit van 74% en een specificiteit van 75% voor een diagnose van majeure depressie volgens de DSM-IV criteria. Van de kinderen met een vals-positief screeningsresultaat had nog eens 75% een ander psychisch of mentaal probleem of een vroegere depressie. In vergelijking met de PHQ-9 (screening met 9 vragen) hadden de twee vragen een sensitiviteit van 96% en een specificiteit van 82%.

Screening implementeren en het effect op detectie en verwijzing

Wintersteen MB. Standardized Screening for Suicidal Adolescents in Primary Care. Pediatrics. 2010; 125(5): 938-944.

In een tweede studie bij drie praktijken in de eerste lijn, werden artsen anderhalf uur getraind over screening naar depressie, en werden bij jongeren tussen 12 en 17.9 jaar automatisch twee vragen in het elektronisch medisch dossier ingevoegd over depressie en suïcidale ideatie:

  • Heb je ooit het gevoel gehad dat het leven niet de moeite waard is?
  • Heb je ooit jezelf om het leven willen brengen?

Bij een positief antwoord werden zes bijkomende vragen gesteld over depressie en zelfmoordgedachten.

Er was meer dan een verdubbeling van het aantal vragen naar depressie en suïcidaliteit (van 27% – 47% naar 79% – 87%), waardoor ongeveer vier keer zoveel gevallen werden gedetecteerd en doorverwezen. Het effect hield aan tot 6 maanden na de training.

BESLUIT:

In gezondheidszorgsystemen waar er een goede aanpak van mentale gezondheidszorgproblemen bij adolescenten mogelijk is (en ik laat u zelf beslissen of dat in uw praktijk het geval is), kan implementatie van twee eenvoudige screeningsvragen in het elektronisch medisch dossier leiden tot een betere detectie en doorverwijzing van kinderen met depressie en zelfmoordgedachten.

Verwant artikel:

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: