Gepost door: Michaël Laurent | 20 juni 2010

Tien risicofactoren verklaren 90% beroerte-risico

O’Donnell MJ et al. Risk factors for ischaemic and intracerebral haemorrhagic stroke in 22 countries (the INTERSTROKE study): a case-control study. Lancet. Online gepubliceerd 18 juni 2010.

In de wereldwijde INTERSTROKE case-control studie (zie woordenlijst) waren tien risicofactoren geassocieerd met 90% van het beroerterisico op populatieniveau.

Hypertensie  was de hoofdverantwoordelijke; het verhoogt het individueel risico met een factor 2.64 en is op populatieniveau goed voor 34.6% van het risico. Roken is de tweede belangrijkste individuele risicofactor (odds ratio, OR 2.09) maar is door het kleiner aantal rokers slechts een verklaring van 18.9% van het globaal beroerterisico. Abdominale obesitas en dyslipidemie zijn door hun frequent voorkomen belangrijker op populatieniveau (26.5% resp. 24.9%) maar het individueel risico is minder belangrijk (OR 1.65 en 1.89).

Te weinig fysieke activiteit en een ongezond dieet zijn individueel minder belangrijke risicofactoren, maar op populatierisico zijn ze verantwoordelijk voor 28.5% resp. 18.8% van het beroerterisico. Daarmee is een gebrek aan fysieke activiteit de tweede belangrijkste risicofactor op populatieniveau.

De andere risicofactoren die elk verantwoordelijk waren voor ongeveer 5% van het populatierisico waren diabetes mellitus, ethylabusus, psychosociale stress, depessie en cardiale oorzaken.

De gegevens zijn afkomstig uit Europa, Zuid-Amerika, Australië, Canada, Afrika, China, India, Iran en het Verre Oosten. De studie werd gesponsord door enkele Canadese openbare instellingen en verschillende farmaceutische bedrijven.

BESLUIT

Als men het beroerterisico op populatieniveau wil aanpakken, moet men preventieve maatregelen richten op hypertensie, roken, fysieke inactiviteit, een gezond dieet, obesitas en dyslipidemie.

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] preventie blijft een gezonde levensstijl essentieel. Tien risicofactoren verklaren zelfs 90% van het beroerterisico op […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: