Gepost door: Michaël Laurent | 30 juni 2010

Artsenverkiezingen: veel blanco’s, zetelverdeling idem

Gisteren maakte het RIZIV de resultaten bekend van de medische verkiezingen. De zetelverdeling tussen de twee syndicaten BVAS en het Kartel blijft ongewijzigd. Opvallend is dat veel huisartsen blanco stemden, in navolging van een oproep door Domus Medica, dat werd uitgesloten van de verkiezingen op technische gronden.

Er namen 9149 huisartsen en 12160 specialisten deel aan de verkiezingen. Bij de huisartsen haalde het Kartel 42% van de stemmen, net iets meer dan het BVAS met 38%. Maar doordat het BVAS 82% van de specialisten achter zich kreeg en het Kartel maar 15%, blijven de machtsverhoudingen ongewijzigd (63% of 8 zetels voor BVAS, 26% of 4 zetels voor het Kartel).

Meest opvallende resultaat is dat 19% van de huisartsen blanco stemde, tegenover slechts 2% bij de specialisten. Het aantal blanco stemmen bij de Vlaamse huisartsen zal vermoedelijk nog hoger liggen, aangezien Domus Medica zijn oproep vooral richtte naar de Vlaamse huisartsen (exacte gegevens over Vlaams-Waalse tegenstellingen werden niet vrijgegeven).

Beide syndicaten gaan door de blancostemmen ongeveer 3% achteruit. Het Kartel slaagde er dus niet in zijn verloren zetel van de vorige verkiezingen in 2006 terug te winnen. Door de vele blanco stemmen ging het Kartel er 11% op achteruit bij de huisartsen, terwijl ze bij de specialisten zelfs een lichte winst boeken.

Ongeveer de helft van de artsen bracht een stem uit, een lichte vooruitgang van ca. 2% tegenover 2006.

Link

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: