Gepost door: Michaël Laurent | 2 juli 2010

Neveneffecten van testosteron bij oudere, minder mobiele mannen

Basaria S et al. Adverse Events Associated with Testosterone Administration. N Engl J Med. Online gepubliceerd 30 juni 2010.

Achtergrond

Androgeenspiegels zakken gradueel bij ouder wordende mannen, die ook vaak last hebben van spierverlies (sarcopenie). Testosteronsupplementen kunnen de spiermassa en kracht van gezonde oudere mannen verbeteren, maar er wordt ook gevreesd voor cardiovasculaire neveneffecten.

Methode

In deze Harvard studie (Testosteron in Older Men with Mobility Limitations, TOM trial) werden uit de gemeenschap oudere mannen gerecruteerd (gemiddeld 74 jaar) met mobiliteitsproblemen en een matig verlaagd testosterongehalte. Velen van hen hadden hypertensie, diabetes, hyperlipidemie en obesitas. Ze werden gerandomizeerd tussen dagelijkse testosteron of placebogel gedurende 6 maanden.

Resultaten

Na inclusie van 209 mannen werd beslist de studie stop te zetten omwille van een significante verhoging van het aantal cardiovasculaire neveneffecten: 23 in de testosterongroep en 5 in de placebogroep. Het risico op cardiovasculaire neveneffecten bleef constant, wat doet vermoeden dat het een reëel effect is (het vroegtijdig afsluiten van studies kan soms de risico’s of voordelen groter doen lijken dan ze werkelijk zijn).

Ook respiratoire en dermatologische neveneffecten kwamen significant vaker voor met de testosterongel. De spierkracht nam wel toe bij de deelnemers die testosteronsupplementen kregen. De testosteronspiegels tijdens de studie kwamen overeen met de waarden voor jonge mannen.

BESLUIT

Testosteronsupplementen zijn niet veilig voor gebruik bij oudere, minder mobiele mannen met prevalente comorbiditeiten. Substitutie voor de behandeling van geriatrische syndromen is totop heden enkel aangewezen in studieverband.

Verwant artikel:

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Het monitoren van symptomen die kunnen wijzen op hypogonadisme zou kunnen overwogen worden maar de klachten zijn vaak aspecifiek, en routine biochemische screening is op dit punt nog af te raden. De auteurs suggereren dat depressieve patiënten die opioïden nemen gescreened zouden kunnen worden op hypogonadisme, maar waarschijnlijk betreft het toch maar een kleine subpopulatie van de depressieve patiënten bij wie opioïd-geïnduceerd hypogonadisme een rol zou kunnen spelen. Ook moeten de potentiële schadelijke effecten van hormonale substitutie vooraf overwogen worden (cf. de controverse rond postmenopauzale estrogeensubstitutie of de neveneffecten van testosteronsubstitutie bij oudere mannen). […]

  2. […] Neveneffecten van testosteron bij oudere, minder mobiele mannen (2 juli 2010) […]

  3. […] hebben en actief zijn op seksueel gebied. Het is echter nog te vroeg voor anabole therapie met testosteron-substitutie bij frêle ouderen, gezien de […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: