Gepost door: Michaël Laurent | 2 juli 2010

Screening met PSA verlaagt mortaliteit door prostaatkanker

Hugosson J et al. Mortality results from the Göteborg randomised population-based prostate-cancer screening trial. Lancet Oncol. Online gepubliceerd 1 juli 2010.

Achtergrond

Het nut van screening voor prostaatkanker met PSA is fel bediscussieerd, enerzijds omdat niet alle studies een duidelijke mortaliteitsreductie voor postaatkanker hebben aangetoond, en anderzijds omwille van de screening harm, hoge number needed to screen en detectie van prostaatkankers die geen aanleiding zouden geven tot mortaliteit.

Methode

Een studie randomizeerde in 1994 de inwoners van Götenborg in Zweden tussen wel of geen uitnodiging voor tweejaarlijkse PSA-bepaling (twee groepen met 10 000 uitnodigingen). Enkel de personen met een verhoogd PSA (vooraf bepaald maar veranderd tijdens de studie van 3.4 naar 2.5 ng/ml) ondergingen prostaatbiopsies of een PPA. De gegevens van een deel van de patiënten (11 852 van de 20 000) werd reeds gepubliceerd in de European Randomised Study of Screening for Prostate Cancer (ERSPC; NEJM 2009).

Resultaten

Na een mediane opvolging van 14 jaar werden er meer prostaatkankers gediagnosticeerd door screening: 12.7% in de screeningsgroep vs. 8.2% in de controlegroep (p<0.001). Het absoluut cumulatief risico op prostaatkankermortaliteit was 0.50 % in de screeningsgroep en 0.90% in de controlegroep. De rate ratio voor prostaatkanker mortaliteit bedroeg 0.56 (95% CI 0.39—0.82; p=0·002).

Het aantal patiënten dat moest uitgenodigd worden om één geval van sterfte door prostaatkanker te vermijden bedroeg 293 (95% CI 177—799). Er moesten 12 patiënten worden gediagnosticeerd met prostaatkanker vooraleer er één overlijden kon worden vermeden.

BESLUIT

Na 14 jaar resulteerde prostaatkankerscreening in een bijna halvering van de prostaatkankermortaliteit (absolute risicoreductie 0.40%). In de ERSPC was er slechts een 20% mortaliteitsreductie met een hogere number needed to screen (1410) en een hogere number needed to treat (48). In de Amerikaanse PLCO studie (NEJM 2009) werd dan weer geen mortaliteitsreductie gevonden.

Globaal lijkt er een nut van prostaatkankerscreening op specifieke mortaliteit, doch ten koste van veel vals-positieve resultaten en detectie van tumoren die nooit zouden leiden tot overlijdens. In de Götenborg studie werden 40% van de patiënten met een nieuwe diagnose van prostaatkanker behandeld met actieve surveillance, en 28% kreeg nooit een andere behandeling. Wanneer de voordelen en risico’s goed aan de patiënt kunnen worden uitgelegd en de behandeling niet te agressief is, kunnen de nadelen zoveel mogelijk beperkt worden.

Verwante artikels:

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine


Responses

 1. Het blijft een lastig onderwerp m.i.

  Betere screening leidt tot verlaging van mortaliteit.
  Toch is het aantal ‘false positives’ aanmerkelijk. Behalve deze overdiagnose welke dan weer leidt tot vele onnodige biopsies is het risico t.a.v. ‘onnodige’ operaties en invasieve behandelingen ook groot. Terecht wordt in dit stuk nadruk gelegd op het vermijden van voor de patiënt erg ingrijpende, agressieve behandelingen.

  Bovendien, en het is misschien flauw hierover te beginnen, is screening erg duur.

  Computersimulatie toonde aan dat de totale kosten (in de Nederlandse situatie) zouden verdubbelden. (Van plm 30 miljoen naar 60 miljoen Euro). Niet de screening zélf (10%) maar juist die overdetectie zorgt voor een substantieel aandeel in de kosten (plmn 40%).

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19904272

  Van het grootst mogelijk belang is m.i. het verbeteren van de testen. De PSA-test is (te) weinig specifiek.

 2. Even een aanvulling. De genoemde 30 miljoen en 60 miljoen Euro zijn per 100.000 mannen.

 3. […] Screening met PSA verlaagt mortaliteit door prostaatkanker (2 juli 2010) […]

 4. […] Screening met PSA verlaagt mortaliteit door prostaatkanker (2 juli 2010) […]

 5. […] met PSA blijft ter discussie staan. Mogelijk is er wel een effect op kanker-gerelateerde mortaliteit, maar ten koste van veel vals-positieven en het risico op mictie- en erectieproblemen door […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: