Gepost door: Michaël Laurent | 5 juli 2010

Familieleden vaak optimistisch ondanks informatie over prognose

Lee Char SJ, et al. A Randomized Trial of two Methods to Disclose Prognosis to Surrogate Decision Makers in ICUs. Am J Resp Crit Care Med. Online gepubliceerd 10 juni 2010.

Familieleden en andere vertrouwelingen worden vaak betrokken in beslissingen over de behandeling van patiënten op intensieve zorgen. Een correcte inschatting van de prognose is hierbij cruciaal.

Methode

In een Amerikaanse studie werden 169 vertrouwenspersonen of familieleden van patiënten op intensieve zorgen gerandomizeerd tussen het bekijken van twee video’s met een hypothetische patiënt, arts en familie: in het eerste geval communiceerde de arts dat de patiënt heel waarschijnlijk het niet zou halen, in de tweede video vertelde de arts aan de familie dat er slechts 10% kans was op overleving en 90% kans op overlijden.

Resultaten

In beide groepen dachten de proefpersonen dat de hypothetische patiënt ongeveer 25% kans had op overleven. Bovendien dachten de proefpersonen dat de arts hem ongeveer 17% kans op overleven gaf, onafhankelijk dus van het feit of de arts een kwalitatieve beschrijving gaf van de prognose dan wel er een cijfer op plakte. Hoe minder vertrouwen in artsen de proefpersonen hadden, hoe beter ze de prognose inschatten.

BESLUIT

Ook al wordt een ongunstige prognose duidelijk gecommuniceerd, de familie zal toch vaak een meer optimistische inschatting maken, mogelijk door een onderliggend gebrek aan vertrouwen in artsen, eigen psychische stress of andere factoren zoals hun perceptie van de levenskracht van de patiënten of hun eigen optimisme of geloof.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Familieleden vaak optimistisch ondanks informatie over prognose (5 juli 2010) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: