Gepost door: Michaël Laurent | 8 juli 2010

“Dokter, moet ik die medicatie dan altijd blijven nemen?” – Communicatie en compliantie

Tamblyn R et al. Influence of Physicians’ Management and Communication Ability on Patients’ Persistence With Antihypertensive Medication. Arch Intern Med. 2010;170(12):1064-1072.

In een Canadese populatie-gebaseerde studie werden 13 205 patiënten bestudeerd die antihypertensiva voorgeschreven kregen van 645 recent afgestudeerde artsen. Er werd gekeken naar hun compliantie via de database van afgehaalde voorschriften, en naar de invloed van o.a. de examenresultaten van de voorschrijvende artsen.

Na 6 maanden was 22.2% van de patiënten gestopt met het nemen van antihypertensiva. Het risico op een slechte compliantie was kleiner bij artsen die beter hadden gescoord op hun klinische vaardigheden en op communicatievaardigheden. Alleen het verschil tussen het beste kwart en het slechtste kwart van de artsen qua communicatiescores was significant.

Daarnaast was er een betere compliantie wanneer de therapie vroegtijdig werd bijgestuurd en wanneer er frequente controleraadplegingen plaatsvonden. Wanneer diuretica als eerste antihypertensivum werden gebruikt, was de compliantie minder goed.

De compliantie was beter bij oudere patiënten en bij vrouwen, en slechter wanneer de medicatie werd opgestart op Spoedgevallen of in het ziekenhuis i.v.m. de eerste lijn.

BESLUIT:

Een goede communicatie en vroegtijdige controle en bijsturing van de therapie zijn belangrijk voor medicamenteuze compliantie.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: