Gepost door: Michaël Laurent | 9 juli 2010

Megaboete voor CVS-artsen die home-TPN en gammaglobulines voorschreven met goedkeuring adviseur

De laatste weken is een controverse losgebarsten rond twee artsen die patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom jarenlang gammaglobulines en thuisbehandelingen met sondevoeding voorschreven, nochtans steeds met goedkeuring door de adviserend geneesheer van het ziekenfonds.

Dr. Francis Coucke, endocrinoloog in AZ Jan Portaels en Dr. Anne Marie Uyttersprot, deeltijds neuropsychiater en zelf CVS-patiënte, werden door de Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) van het RIZIV veroordeeld tot een boete van € 635.000 .

Goedkeuring adviseur geen garantie voor gedeelde verantwoordelijkheid?

De veroordeelden beweren dat steeds de goedkeuring van de medisch adviseur werd verkregen en dat bovendien strikt de RIZIV-regels voor terugbetaling werden gevolgd. Het RIZIV betwist dat echter en wijst er op dat een goedkeuring door de adviserend geneesheer niet ter verdediging kan worden ingeroepen als die goedkeuring berust op fraudulente gegevens.

“Wat is de zin van de toestemming voor terugbetaling vanwege een ziekenfondsadviseur als die ambtenaar bij gelegenheid van gedacht kan veranderen, zelfs met terugwerkende kracht ?” vraagt Rufij Baeke, ondervoorzitter van het Syndicaat Vlaamse Huisartsen, zich daarbij af.

Men kan zich echter perfect inbeelden dat de honderden CVS-patiënten systematisch werden gescreened op onderliggende immunodefficiënties en dat men dan bepaalde afwijkingen van de verschillende soorten immunoglobulines heeft vastgesteld, doch dit vormt natuurlijk nog geen medische indicatie voor gammaglobuline-toedieningen hoewel dat volgens de RIZIV-regels misschien wel zou kunnen worden verantwoord. Hetzelfde zou kunnen gelden voor nutritionele deficiënties die men zou kunnen aantonen via allerlei vitaminebepalingen of spierkrachtbepalingen.

Dr. Uytersprot beweert dan ook dat zij en dr. Coucke hebben vastgesteld dat hun chronisch vermoeide patiënten vaak “lijden aan zeer ernstige comorbide aandoeningen”. Ze wijst er ook op dat de voorgeschreven medicatie wel zeer duur is, maar dat de winst daarvan niet rechtstreeks naar de artsen ging en dat zij zichzelf hiermee ook niet hebben verrijkt.

Belangrijke precedenten

Los van het feit of de sondevoeding al dan niet mocht worden voorgeschreven, vindt NV-A bij monde van hun medisch expert dr. Louis Ide dat deze monsterboete niet door de beugel kan. Ook dr. Marc Moens van het BVAS noemt de strafmaat buitenissig. Het is dan ook de eerste keer dat de controlecommissie zo’n zware boete oplegt.

Op gerechtelijk gebied zijn er enkele belangrijke precedenten geschapen. Beide veroordeelden gaan in beroep bij de administratieve rechtbank van het RIZIV, bij het Hof van Cassatie en bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, doch dit werkt niet opschortend op de geldboete. De deurwaarder kan nu beslag leggen op de eigendommen van de veroordeelden.

Dr. Coucke reageerde verontwaardigd dat het RIZIV in deze zaak zowel rechter als partij is. Bovendien is één van de magistraten, Bernard Debbaut, zélf adviserend geneesheer van de Christelijke Mutualiteiten. Volgens de veroordeelden is het proces georchestreerd door de CM en de universitaire CVS-centra. Prof. Jean-Pierre Baeyens, lid van de RIZIV-werkgroep rond CVS, trok zich als magistraat terug om belangenvermengingen te vermijden.

De CM had eerder al een klacht ingediend bij de Orde der Geneesheren tegen de praktijken van de twee artsen, doch daar werden ze niet veroordeeld.

CVS-patiënten steunen hun artsen

Ondertussen waren de betrokken artsen zélf al een actie begonnen om steun te verzamelen via CVS-verenigingen en onder collega’s, onder de titel “Stop de Heppzucht” (gericht tegen de directeur van de RIZIV-rechtbank Bernard Hepp). Eén van de patiënten van dr. Coucke reageerde in de media:

“Dit vonnis is dramatisch voor ons. De medicatie is heel duur en zonder terugbetaling van het Riziv kunnen we ons dit gewoon niet meer veroorloven. Ik vind dat er te weinig rekening gehouden wordt met alternatieve geneeskunde.”

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine


Responses

 1. geachte,dat een gezonde mens niet kan verstaan wat wij als pijn meemaken kan ik verstaan maar dat een of andere kwibus beslist over onze gezondheid daar kan ik niet mee leven
  bedankt

 2. […] eigen land was er een zware RIZIV-straf voor twee artsen die jarenlang vermoeide patiënten behandelden met immunoglobulines en home-TPN, hoewel ze steeds […]

 3. ik vind dit het reinste onzin, dr coucke heeft me enorm voortgeholpen, nu staan we daar! alsof de ziekte die we hebben niet bestaat
  het r.i.z.i.v maakt ons duidelijk dat dr coucke getard wordt! en dat enkel omdat de medicatie te duur is en zijn behandeling in het slijk getrokken wordt….
  veel succes voor dr coucke en dr uytersprot bij de rechtbank!
  ik wil er graag bijzijn bijwijze van steun, maar ben niet in staat, het gaat niet goed
  met mij.

 4. Als je mij mijn mening vraagt over heel deze zaak dan zeg ik dat ik het gewoon ronduit belachelijk vind!!
  Ik ben 24 jaar en sinds mijn 18e in behandeling bij Dr. Coucke.
  Hij heeft in mijn ogen mijn leven gered omdat toen ik bij hem terecht kwam bijna niets meer kon.
  Hij heeft mij veel beter gekregen door middel van de Gammaglobulines, TPN,…
  Voor ik bij hem terecht ben gekomen had ik al bij elk soort specialist geweest en niemand die een oorzaak vond of mij een therapie kon voorschrijven die hielp.
  Deze dokter kan dat wel en nu gaan ze hem op deze manier straffen omdat hij wel een degelijke behandeling kan geven??

 5. TPN is geen sondevoeding. TPN staat voor Total Parenteral Nutrition, parenteral (par-enteral) betekent dat de voeding buiten het maag-darmkanaal omgaat, het is dus infuusvoeding waarbij de voedingsstoffen direct in de bloedbaan kome. Vele malen duurder dan sondevoeding.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: