Gepost door: Michaël Laurent | 27 juli 2010

Diagnose prostaatkanker bij PSA <4.0 ng/mL geassocieerd met overbehandeling

Yu-Hsuan S et al. Risk Profiles and Treatment Patterns Among Men Diagnosed as Having Prostate Cancer and a Prostate-Specific Antigen Level Below 4.0 ng/mL. Arch Intern Med. 26 juli 2010;170(14):1256-1261.

Amerikaanse onderzoekers gebruikten de grote administratieve SEERs database om de groep van prostaatkankerpatiënten met een PSA < 4.0 ng/mL te karakteriseren.

Het betrof een niet onaanzienlijke groep van 14% van de nieuwe diagnoses van prostaatkanker. 54% had een laag risicoprofiel (PSA <10 ng/mL, stadium ≤T2a, Gleason score ≤6). Toch kreeg meer dan drie kwart van de patiënten lokaal agressieve therapie met radicale prostatectomie of radiotherapie. De mannen die gediagnosticeerd werden via screening hadden minder kans op agressieve tumoren, maar hadden wel meer kans op een agressieve behandeling i.p.v. nauwgezette opvolging met een afwachtende houding.

BESLUIT:

Bij een diagnose van prostaatkanker is de volgende vraag: hoe agressief is de tumor? Omdat het zo moeilijk is om uit te leggen dat deze tumor niet onmiddellijk behandeld hoeft te worden, is er een belangrijke taak voor patiënteneducatie weggelegd voor de huisarts die de screening op zicht neemt. Deze studie vormt daarentegen geen reden om de referentiewaarden voor PSA of het verwijzingsbeleid te wijzigen.

Verwante artikels:

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine


Responses

  1. […] Diagnose prostaatkanker bij PSA <4.0 ng/mL geassocieerd met overbehandeling (27 juli 2010) […]

  2. […] Diagnose prostaatkanker bij PSA <4.0 ng/mL geassocieerd met overbehandeling (27 juli 2010) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: