Gepost door: Michaël Laurent | 11 augustus 2010

Eiwitten in cerebrospinaalvocht voorspellen Alzheimer-risico

De Meyer G et al. Diagnosis-Independent Alzheimer Disease Biomarker Signature in Cognitively Normal Elderly People. Arch Neurol. 2010;67(8):949-956.

Een team van hoofdzakelijk Belgische onderzoekers (waaronder vorsers van Innogenetics NV) heeft een studie gepubliceerd over de diagnose van Alzheimer aan de hand van eiwitprofielen in het cerebrospinaal vocht. De studie kreeg veel persaandacht internationaal.

Aanwezigheid van gefosforyleerd tau-proteïne en beta-amyloid proteïne 1-42 wordt mogelijk in de nabije toekomst opgenomen in de voorgestelde herziene diagnostische criteria voor Alzheimer, naast typische afwijkingen op KST of PET-scan (met b.v. Pittsburgh compound B, PiB).

Een afwijkend patroon was vrij sensitief voor pathologisch bewezen Alzheimer dementie en om te voorspellen welke patiënten met mild cognitive impairment zouden evolueren naar Alzheimer dementie. Het dementie-signaal was ook aanwezig bij één-derde van de cognitief normale volwassenen, waaruit de onderzoekers afleiden dat de pathobiologie van Alzheimer mogelijk veel vroeger begint dan tot nu toe werd aangenomen.

Een begeleidend editoriaal roept op om in de nabije toekomst analyse van lumbaalvocht te integreren in de routine klinische praktijk. De neurologen vinden lumbaalpunctie b.v. minder invasief dan colonoscopies die veel patiënten ook preventief ondergaan. Toch is nog onduidelijk hoe lumbaalvocht-analyse toegepast kan worden op verschillende populaties (alleen mild cognitive impairment en vermoedelijke Alzheimer dementie of nog andere groepen?).

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine


Responses

  1. […] klinkt een steeds luidere oproep om de Dubois criteria te gebruiken, waarbij men op basis van eiwitten in het cerebrospinaal vocht en geavanceerde beeldvorming de diagnose van Alzheimer […]

  2. […] Eiwitten in cerebrospinaalvocht voorspellen Alzheimer-risico (11 augustus 2010) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: