Gepost door: Michaël Laurent | 19 augustus 2010

De nieuwe superbacterie uit India en Pakistan komt er aan

Kumarasamy KK et al. Emergence of a new antibiotic resistance mechanism in India, Pakistan, and the UK: a molecular, biological, and epidemiological study. Lancet Infect Dis. Online gepubliceerd 11 augustus 2010.

Deze studie over een nieuwe multiresistente ziekenhuisbacteria haalde internationaal de media. Het betreft een moleculair-biologische en epidemiologische studie over gram-negatieve bacteriën met een enzyme (het New Delhi metallo-β-lactamase 1 of kortweg NDM-1) dat resistentie verleent tegen alle bèta-lactam antibiotica inclusief carbapenems, maar ook tegen aminoglycosiden en fluoroquinolones, zodat enkel nog colistine en tigecycline overblijven (de studie werd deels gesponsord door Wyeth, dat tigecycline maakt).

Groot potentieel voor verspreiding

Er werden 143 van deze multiresistente kiemen geïsoleerd in verschillende centra in India en Pakistan, en 37 gevallen beschreven in het Verenigd Koninkrijk. In India en Pakistan ging het meestal om community-acquired infecties, wat er op wijst dat de kiemen daar in de omgeving circuleren. In het Verenigd Koninkrijk ging het meestal om immigranten uit India en Pakistan die naar hun thuisland terugkeren voor chirurgische ingrepen (b.v. plastische chirurgie of transplantaties) die ginder kwalitatief even goed zijn maar veel goedkoper. Ook patiënten behandeld in het ziekenhuis tijdens een buitenlands verblijf bij vrienden of familie waren risicopatiënten bij terugkeer naar Groot-Brittannië.

Aangezien het enzyme zich zowel in het genomisch DNA als op plasmiden bevindt, kan het zich gemakkelijk verspreiden tussen verschillende gram-negatieve species. Momenteel werd het reeds vastgesteld in E. coli en Klebsiella pneumoniae, maar de onderzoekers stelden vast dat het in vitro gemakkelijk werd overgedragen op andere bacteriën.

Oproep tot actie

Het probleem komt tot nog toe niet zo frequent voor, maar de bedreiging is reëel omdat er zo goed als geen antibiotica in ontwikkeling zijn tegen gram-negatieve kiemen (de ontwikkelingskosten zijn gigantisch, de nieuwe producten worden slechts gebruikt in zeer geselecteerde gevallen met zeer resistente kiemen, en de resistentie treedt zo snel op dat de investering de moeite vaak niet loont).

De auteurs roepen dan ook op om actief te surveilleren voor deze kiemen bij risicogroepen, zoals men dat nu b.v. al doet voor MRSA. Anderzijds vormt het een nieuwe herinnering om strikte handhygiëne toe te passen, zeker in ziekenhuizen.

Ook al in België en Nederland

De eerste vaststelling van NDM-1-positieve Enterobacteriaceae werd gedaan in 2008 bij een Zweedse patiënt die electieve chirurgie onderging in New Delhi (vandaar de naam). Ondertussen werden ze ook al gerapporteerd in Canada, Nederland, Australië en ook België. In UZ Brussel zou een Pakistaanse diabetespatiënt gestorven zijn die besmet was geraakt tijdens een auto-ongeval in zijn thuisland. Hij werd getransfereerd naar ons land en kreeg tevergeefs colistine toegediend.

De bedreiging komt waarschijnlijk uit India en Pakistan omdat men daar zonder doktersvoorschrift in elke apotheek aan antibiotica met het breedste spectrum kan geraken. De productiekosten voor dergelijke antibiotica ligt in deze landen trouwens zeer laag, maar de concentratie van actieve bestanddelen is soms te laag waardoor resistentie in de hand wordt gewerkt.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Wat antibiotica betreft zijn er weinig positieve geluiden, zeker met de verschijnen van de multiresistente NMD-1 superbacterie afkomstig uit India en Pakistan. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: