Gepost door: Michaël Laurent | 19 augustus 2010

Nieuwe ACR/EULAR criteria voor de vroegtijdige diagnose van reumatoïde artritis

Aletaha D et al. 2010 Rheumatoid arthritis classification criteria: an American College of Rheumatology/European League Against Rheumatism collaborative initiative vrije toegang. Ann Rheum Dis. 2010;69:1580-1588.

De Amerikaanse en Europese beroepsverenigingen voor reumatologie hebben samen nieuwe criteria gepubliceerd voor reumatoïde artritis (RA), waarin de nadruk wordt gelegd op het vroegtijdig diagnosticeren van patiënten die een verhoogd risico hebben op erosieve gewrichtsschade bij een presentatie met ongedifferentieerde synovitis.

De klassieke ACR-criteria van 1987 waren immers onvoldoende sensitief om een vroegtijdige aanpak van RA toe te laten. Er werd immers teveel de nadruk gelegd op reeds gevorderde ziektetekens alvorens de diagnose met zekerheid kon worden bevestigd.

De werkgroep analyseerde gegevens van 3115 patiënten uit 9 cohortes van patiënten met met RA die vroegtijdig presenteerden. Ze gingen op zoek naar parameters die konden voorspellen welke patiënten uiteindelijk behandeling met antireumatische middelen (DMARDs) zouden nodig hebben. Uit deze parameters werd dan een simpel model opgesteld dat werd gevalideerd in andere cohortes.

De zekerheidsdiagnose van RA kan volgens de nieuwe criteria gesteld worden bij aanwezigheid van minstens één gewricht met inflammatoire synovitis, afwezigheid van een andere diagnose die de synovitis beter kan verklaren, en wanneer er minstens 6 van 10 mogelijke nevencriteria worden gehaald:

 • Aantal aangetaste gewrichten:
  • 2-10 grote gewrichten: 1 punt
  • 1-3 kleine gewrichten (met of zonder grote gewrichten): 2 punten
  • 4-10 kleine gewrichten (met of zonder grote gewrichten): 3 punten
  • >10 gewrichten waarvan minstens 1 klein gewricht: 5 punten
 • Serologische aanwijzingen:
  • Laag-positieve reumafactor of anti-CCP-antistoffen: 2 punten
  • Hoog-positieve reumafactor of anti-CCP-antistoffen: 3 punten
 • Acute fase reactantia:
  • Gestegen sedimentatiesnelheid van de erythrocyten of verhoogd CRP: 1 punt
 • Symptoomduur
 • Minstens 6 weken: 1 punt

BESLUIT:

De nieuwe criteria zijn niet bedoeld voor gebruik in de eerste lijn; het uitsluiten van andere aandoeningen zoals spondylartropathieën is bijvoorbeeld niet eenvoudig. De auteurs ijveren er voor dat patiënten met inflammatoire gewrichtsafwijkingen worden verwezen naar een reumatoloog, en daarvoor zijn de Amerikaanse en Europese vereniging  momenteel een apart instrument aan het ontwikkelen. Bedoeling is dat patiënten vroeger verwezen worden naar de reumatoloog. Die kan de nieuwe criteria gebruiken op patiënten te identificeren die een verhoogde kans hebben op erosief gewrichtslijden. Door de diagnose van RA al met zekerheid te stellen vooraleer de diagnose klinisch overduidelijk wordt (en er reeds ernstige gewrichtsschade is opgelopen), hopen de reumatologen het paradigma te verschuiven naar preventie doordat ze meer vroegtijdig met DMARDs kunnen starten. De criteria zijn dus meer bedoeld voor specialisten om patiënten te includeren in klinische studies over de vroegtijdige behandeling van RA.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

 1. […] de nieuwe EULAR/ACR richtlijnen voor de vroegtijdige diagnose van reumatoïde artritis hoopt men meer patiënten vanuit de eerste lijn zo snel mogelijk bij een reumatoloog te krijgen […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: