Gepost door: Michaël Laurent | 19 augustus 2010

Tai Chi voor fibromyalgie?

Chenchen W et al. A Randomized Trial of Tai Chi for Fibromyalgia. N Engl J Med. 19 augustus 2010; 363:743-754.

Tai Chi is een vorm van meditatie gekoppeld aan oefeningen met vloeiende bewegingen, waarbij veel belang wordt gehecht aan evenwicht en ademhaling.

Foto: Ariel Ophelia, Flickr. Licentie: cc-by-nc-nd-2.0.

In een Amerikaanse studie werden 66 patiënten gerandomizeerd tussen Tai Chi of educatie over fibromyalgie en stretching voor twee wekelijkse sessies van 60 minuten gedurende 12 weken. De patiënten werden gevraagd thuis dagelijks 20 minuten Tai Chi te oefenen, en de trainingen nadien verder te zetten thuis met behulp van een DVD.

De Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ)-score (een schaal van 0 tot 100, waarbij hogere waarden wijzen op een slechtere levenskwaliteit) was aan het einde van de studie gedaald van 62.9±15.5 naar 35.1±18.8 in de interventiegroep, tegenover een daling van 68.0±11 naar 58.6±17.6  in de actieve controle-groep (een verschil van −18.4 punten (P<0.001). Het verschil bleef behouden op 24 weken.

Ook de subschalen over fysisch en mentaal welbevinden van de SF-36 schaal lag significant hoger in de Tai Chi groep. Er werden geen nadelige effecten vastgesteld. De deelnemers rapporteerden ook een betere slaap, stemming en inspanningscapaciteit.

De methodologische beperkingen van deze studie is dat er voor dit soort interventies geen ideale controlegroep bestaat (dubbelblinde namaak-Tai Chi bestaat immers niet).

BESLUIT:

Tai Chi lijkt een beloftevolle strategie voor de behandeling van fibromyalgie, hoewel meer langdurige studies in grotere groepen nodig zijn. De studie bevestigd eerdere bevindingen met mindfullness, en het zou ook interessant kunnen zijn om te weten of beiden even effectief zijn, en of er verschillen zijn met andere mind-body therapieën zoals yoga.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Tai Chi voor fibromyalgie? (19 augustus 2010) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: