Gepost door: Michaël Laurent | 29 augustus 2010

Corticoïdinjecties door de huisarts voor carpal tunnel syndroom

Peters-Veluthamaningal C et al. Randomised controlled trial of local corticosteroid injections for carpal tunnel syndrome in general practice vrije toegang. BMC Family Practice 2010, 11:54.

In een dubbelblinde, gerandomizeerde studie met 69 patiënten uit 20 praktijken werd het effect geëvalueerd van corticosteroïdinjecties toegediend door getrainde huisartsen aan patiënten met een klinische diagnose van carpal tunnel syndroom (CTS).

De behandelde patiënten hadden en significante en klinisch relevante verbetering van hun symptomen en functionaliteit, met een number needed tot treat (zie woordenlijst) die slechts 3 bedroeg. De kans op effect was ongeveer 30% na de eerste injectie en nog eens 30% na een tweede injectie.

Het effect nam wel af mettertijd maar bleef gemiddeld gezien boven het niveau boven het niveau van vóór de behandeling. Ongeveer de helft van diegenen met een gunstig antwoord ontwikkelde een recidief binnen de 12 maanden. Het meest frequente neveneffect was een transiënte toename van de klachten door de injectie.

BESLUIT:

Dit is de eerste studie die een significant effect toont van corticosteroïd-infiltraties door getrainde huisartsen. Een niet-chirurgische aanpak is aangewezen voor milde tot matige vormen van CTS, en naast injecties zijn spalken of kinesitherapie beschikbare alternatieven. De chirurgische aanpak is echter wel meer effectief op lange termijn. Predictoren voor minder kans op slagen van een conservatieve behandeling zijn leeftijd >50 jaar, ziekteduur >10 maanden, constante paresthesieën, tweepuntsdiscriminatie >6 mm, een positief teken van Phalen (klachten uitgelokt door hyperflexie van de pols) binnen de 30 seconden, en verlengde latenties op EMG. Voor patiënten die behandeling in de eerste lijn wensen is het een attractieve optie, op voorwaarde dat de uitvoerder voldoende ervaren is.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. Ik werk in een eerstelijns praktijk voor fysiotherapie waar word gewerkt met de PHYSTRAC. Dit is een mechanisch tractie-apparaat, die wordt gebruikt als conservatieve behandeling van het carpaal tunnel syndroom.
    De fabrikant van de PHYSTRAC claimt uiteraard een hoge mate van effectiviteit en ook in de praktijk hoor ik positieve verhalen van patienten met het CTS, die behandeld zijn met de PHYSTRAC.Goede gerandomiseerde studies, die het werkelijke effect schatten van deze behandeling ontbreken echter nog.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: