Gepost door: Michaël Laurent | 31 augustus 2010

Bradycardiserend ivabradine bij hartfalen

Swedberg K et al. Ivabradine and outcomes in chronic heart failure (SHIFT): a randomised placebo-controlled study. Lancet. Online gepubliceerd 29 augustus 2010.
Böhm M et al. Heart rate as a risk factor in chronic heart failure (SHIFT): the association between heart rate and outcomes in a randomised placebo-controlled trial. Lancet. Online gepubliceerd 29 augustus 2010.

Achtergrond

Ivabradine is een nieuw bradycardiserend middel dat selectief de sinusknoop vertraagt via inwerking op de If-kanalen. Het is in België beschikbaar als derdelijns therapie voor angor. Tachycardie is geassocieerd met een slechtere uitkomst bij hartfalen, wat bevestigd werd in de placebo-groep van deze studie (meer dan dubbel zoveel kans op het primair eindpunt bij de hoogste hartfrequenties).

Methode

In deze dubbelblinde, gerandomizeerde, placebo-gecontroleerde studie (SHIfT trial, n=6558) werd onderzocht wat het voordeel was van ivabradine bij patiënten met hartfalen met verminderde ejectiefractie (≤35%) en een polsfrequentie >70/min.

De studie werd gesponsord door de firma die ivabradine commercialiseert.

Resultaten

Na een mediane opvolgingsduur van 22.9 maanden kwam het primair eindpunt (cardiale mortaliteit of hospitalisatie wegens hartfalen) voor bij 24% van de behandelde groep en 29% van de controlegroep (p<0.001). Hospitalisatie voor hartfalen kwam voor bij 16% ipv 21%, en overlijden door hartfalen bij 3% ipv 5%, beiden significant. Er was geen effect op totale of cardiovasculaire mortaliteit.

In een begeleidende analyse blijkt dat wanneer werd gecorrigeerd voor de bereikte hartslagfrequentie, het voordeel van ivabradine wegviel. Daarmee is echter nog niet helemaal bewezen dat tachycardie op zich een belangrijk intermediair eindpunt moet worden voor hartfalen; het betrof immers geen studie over het behandelen tot onder een bepaalde hartslagfrequentie.

Symptomatische bradycardie en lichtflitsen (fosfenen) kwamen voor bij 5% resp. 3% van de behandelde groep en 1% van de placebogroep.

BESLUIT

Ivabradine lijkt een beloftevolle behandelingsoptie voor de aanpak van tachycardie bij hartfalen, maar er dient opgemerkt te worden dat in een vorige studie (de BEAUTIFUL trial, met patiënten met coronairlijden en een linker ventrikel ejectiefractie <40%) enkel de secundaire eindpunten van hospitalisatie voor myocardinfarct en revascularisatie positief waren (Lancet 2008). Het product lijkt dus hospitalisaties voor hartfalen of coronairlijden te verminderen, maar er is geen bewezen mortaliteitsvoordeel in tegenstelling tot andere therapieën.

Een editoriaal plaatst echter grote bedenkingen over de generalizeerbaarheid van deze studie. De meeste patiënten (>2/3e) werd gerecruteerd uit Oost-Europa, en het gebruik van bèta-blokkers en ICD’s was vrij laag. Patiënten die behandeld werden met voldoende hoge doses bètablokkers hadden geen significant voordeel van ivabradine.

Voorlopig kan ivabradine dan ook enkel gereserveerd worden voor patiënten met hartfalen die werkelijk intolerant zijn voor bèta-blokkers (die goedkoper zijn en een voordeel op totale en cardiovasculaire mortaliteit hebben bewezen) of formele contraindicaties hebben zoals ernstig astma (en niet COPD!).

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] gebied van hartfalen was er een grote studie die een positief effect toonde met ivabradine. Een Cochrane meta-analyse was positief over telemonitoring voor hartfalen, en ook in België zijn […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: