Gepost door: Michaël Laurent | 16 september 2010

Indacaterol: een ultralangwerkend bèta2-mimeticum voor COPD

Donohue JF et al. Once-Daily Bronchodilators for Chronic Obstructive Pulmonary Disease: Indacaterol Versus Tiotropium. Am J Resp Crit Care Med. 2010; 182: 155-162.

Indacaterol is een nieuw bèta2-mimeticum dat éénmaal per dag geïnhaleerd dient te worden, vergelijkbaar met tiotropium (een anticholinergicum, Spiriva®).

In deze studie gesponsord door de firma die het product commercialiseert, kregen 1683 patiënten (gemiddeld 63 jaar en FEV1 56%) ofwel placebo, ofwel indacaterol 150 mg of 300 mg, ofwel tiotropium 1x/dag.

Na 12 week verbeterde de éénsecondewaarde vlak voor de volgende inhalatie met 180 ml in beide indacaterol-groepen, en met 140 ml in de tiotropium groep (significant verschil van indacaterol vs tiotropium na 12 weken -het primair eindpunt, en vs placebo). Na 26 weken was er ook een significante verbetering tegenover placebo van de transitie dyspnoe index en de Saint Georges’ Respiratory Questionnaire (tiotropium gaf vs placebo geen verbetering op de SGRQ). Ook qua preventie van exacerbaties leek indacaterol niet inferieur aan tiotropium.

Er waren geen ernstige neveneffecten (doch daarvoor was de studie waarschijnlijk ook te klein). Indacaterol gaf tot 1 minuut na inhalatie wel aanleiding tot hoestklachten bij 17-21% van de deelnemers, vs 1-2% met tiotropium en placebo. In vergelijking met tiotropium waren er wat minder orale siccaklachten.

BESLUIT:

Indacaterol is een nieuw ultralangwerkend (éénmaal daags te inhaleren) bèta2-mimeticum dat wordt voorgesteld voor de behandeling van COPD. Het wordt gepositioneerd als alternatief voor tiotropium en zal binnenkort in België worden gecommercialiseerd als Onbrez®.

Verdere studieresultaten worden verwacht maar deze resultaten, hoewel relatief kort, tonen wel een non-inferioriteit op intermediaire en subjectieve eindpunten. De veiligheid van een ultralangwerkend bèta2-mimeticum zal op langere termijn zeker onderzocht moeten worden, en voorlopig is het zeker af te raden het product te gebruiken bij astmapatiënten. Minstens even belangrijk voor een nieuwe inhalatietherapie bij COPD is het gebruikte device (in dit geval een droog poeder inhalator), dat nog zijn verdiensten in de praktijk zal moeten bewijzen.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

 1. Gebruik sinds april onbrez.breezhaler 300mig.
  Het hoesten doe ik nog steeds tijdens het inhaleren.
  Maar ik krijg dit middel wel toe geschreven bij Astma?
  (In de tussen tijd al 2x kuur pred. en 1 x opnamen ziekenhuis met infusen pred)
  Toch heb ik de indruk dat er wel een verluchting in mijn longen is door onbrez.

 2. Het lijkt logisch om een langwerkende bèta2-agonist bij astma te gebruiken, maar jammer genoeg zijn er geen langetermijns gegevens bij astma bekend en is het product niet geregistreerd voor gebruik bij astma. Dit is een dringend probleem omdat inderdaad te verwachten valt dat veel patiënten indacaterol “off label” zullen voorgeschreven krijgen voor astma.

  Uw arts kan altijd beslissen om een bepaalde reden af te wijken van de goedgekeurde indicaties, zo te horen hebt u een niet zo eenvoudig te controleren astma.

 3. […] Indacaterol: een ultralangwerkend bèta2-mimeticum voor COPD (16 september 2010) […]

 4. […] longlijden wat op hun kop gezet, met studies die een effect toonden van tiotropium bij astma en een langwerkend bèta2-mimeticum (indacaterol) bij COPD. Dat laatste leek in een eerste studie evenwaardig aan […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: