Gepost door: Michaël Laurent | 16 september 2010

Participatie van diabeet in eerste lijn geassocieerd met betere compliantie

Parchman ML et al. Participatory Decision Making, Patient Activation, Medication Adherence, and Intermediate Clinical Outcomes in Type 2 Diabetes: A STARNet Study. Ann Fam Med. Sep 2010; 8:410-417.

Bij chronische aandoeningen is compliantie een cruciale factor voor succes, en vaak worden clinici aangespoord om patiënten met een chronische ziekte te betrekken bij de therapeutische beslissingen.

Resultaten

In deze studie bij 5 eerstelijns praktijken in Texas vulden 166 patiënten met type 2 diabetes een enquête in (response rate 70%), en nog eens 141 een controle-vragenlijst na 12 maanden. Er was een associatie tussen de gerapporteerde bereidheid van de arts voor participatie in de beslissingsvoering en de mate waarin de patiënt actief betrokken was. Dit was opzich geassocieerd met een betere adherentie en betere uitkomsten op intermediaire eindpunten zoals HbA1c en LDL-cholesterol (maar niet systolische bloeddruk).

BESLUIT

Deze studie kan geen causaal verband aantonen maar toch bevestigd het eerdere studies die tonen dat participatie de compliantie en ziektecontrole kan verbeteren, los van het effect van een goede communicatie. Anderzijds was er geen verbetering van de bloeddruk, mogelijk doordat participatie leidt tot minder agressieve behandeling. Er blijven echter barrières voor participatieve gespreksvoering, niet in het minste de tijd, bereidwilligheid en vaardigheden die nodig zijn om aan een patiënt de verschillende behandelingsopties met hun voor- en nadelen uit te leggen en de voorkeuren van de patiënt te bevragen.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: