Gepost door: Michaël Laurent | 20 september 2010

Numerus clausus opnieuw onder druk

Federaal minister van volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) doet opnieuw een oproep om de numerus clausus af te schaffen. Ze zegt in Le Soir dat ze van plan is het probleem op tafel te leggen tijdens de regeringsonderhandelingen.

Uit de inschrijvingscijfers voor het nieuwe academiejaar blijkt immers dat de situatie rampzalig geworden is. In Vlaanderen waren er 999 geslaagden voor het ingangsexamen. Aan de Franstalige universiteiten (waar met het probleem van de numerus clausus negeert) werden al meer dan 2750 inschrijvingen genoteerd, een toename met 22-58% naargelang de universiteit.

Ter vergelijking: volgens de aanbevelingen van de planningscommissie mochten er na 2015 jaarlijks 1230 artsen bijkomen, waarvan ongeveer 40% aan Franstalige universiteiten. Bovendien wordt 2017 een cruciaal jaar, omdat er door de inkorting van de opleiding tot 6 jaar er 2 generaties artsen samen afstuderen. De planningscommissie buigt zich nog over dit probleem.

Onkelinx gebruikt als argument het tekort aan bepaalde soorten artsen (b.v. huisartsentekort in bepaalde regio’s), en ook het feit dat artsen uit andere Europese lidstaten zich probleemloos in ons land mogen vestigen zonder dat ze meetellen voor het quotum. Volgens de Standaard waren er dat in 2007 niet minder dan 421, vooral Roemenen, Fransen en Nederlanders.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. Very good blog article.Really looking forward to read more. Want more.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: