Gepost door: Michaël Laurent | 20 september 2010

Tiotropium voor astma?

Peters SP et al. Tiotropium Bromide Step-Up Therapy for Adults with Uncontrolled Asthma. N Engl J Med. Online gepubliceerd 19 Sep 2010.

Een nieuwe studie van het Amerikaanse National Heart, Lung, and Blood Institute onderzocht het nut van tiotropium bij astma (TALC study; Tiotropium Bromide as an Alternative to Increased Inhaled Glucocorticoid in Patients Inadequately Controlled on a Lower Dose of Inhaled Corticosteroid). Tiotropium (Spiriva®) wordt enkel aanbevolen bij COPD.

Methode

Deze gerandomizeerde, placebo-gecontroleerde studie vergeleek drie behandelingsopties bij 210 volwassen astmatici met onvoldoende ziektecontrole met alleen een inhalatiecorticoïd (beclometason 80 µg, Qvar® 2×2 puffs/dag):

  • toevoegen van een langwerkend bèta2-mimeticum (salmeterol, Serevent®)
  • verdubbeling van de dosis inhalatiesteroïden
  • toevoegen van tiotropium bromide

Initieel werden alle patiënten 4 weken behandeld met beclometason. Daarna werden ze gerandomizeerd en na 14 weken werd een eindbalans opgemaakt.

Resultaten

Op het primair eindpunt van ochtendlijke piekflowmeting was tiotropium superieur aan een verdubbeling van de dosis inhalatiesteroïden. Ook op de meeste secundaire eindpunten deed tiotropium het beter, b.v. qua avondlijke piekflow, aantal dagen met goede astmacontrole, pre- en post-bronchodilator FEV1 en symptoomscores.

Tiotropium was ook niet inferieur voor alle eindpunten aan de toevoeging van salmeterol. Qua verbetering van de FEV1 was tiotropium zelfs superieur.

BESLUIT

De bevindingen dat de bronchodilatoren effectiever waren dan verdubbeling van de inhalatiesteroïden is niet onverwacht, aangezien bij de meeste patiënten na de inloopperiode van 4 weken het eNO en de sputumeosinofilie was genormaliseerd.

Bij volwassen astmapatiënten verbeterde tiotropium de symptomen en de longfunctie evenveel als een langwerkend bèta2-mimeticum. Dit is niet geheel onverwacht, aangezien kortwerkende anticholinergica (ipratropium) al langer met succes worden gebruikt bij astma.

Deze studie opent mogelijkheden voor het gebruik van tiotropium bij astmatici, maar er is eerst nog heel wat bijkomend onderzoek nodig, o.a. over de veiligheid op langere termijn en het risico op astma-exacerbaties. Verschillende andere studies over tiotropium bij astma zijn momenteel lopende. Tiotropium zou een nuttig alternatief kunnen zijn gezien de mogelijke veiligheidsrisico’s van salmeterol, o.a. risico op zeldzame levensbedreigende exacerbaties, vooral bij patiënten van Afrikaanse afkomst (Chest 2006).

Voor de praktijk lijkt er momenteel echter dus geen probleem te bestaan wanneer patiënten met een overlappend astma-COPD fenotype behandeld worden met tiotropium, hoewel in deze studie >10 pakjaren een exclusiecriterium was.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] binnen het obstructief longlijden wat op hun kop gezet, met studies die een effect toonden van tiotropium bij astma en een langwerkend bèta2-mimeticum (indacaterol) bij COPD. Dat laatste leek in een eerste studie […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: