Gepost door: Michaël Laurent | 26 september 2010

Palliatieve thuiszorg: betere levenskwaliteit, minder PTSD bij familieleden

Wright AA et al. Place of Death: Correlations With Quality of Life of Patients With Cancer and Predictors of Bereaved Caregivers’ Mental Health. J Clin Oncol. Online gepubliceerd 13 september 2010.

In deze multicentrische observationele studie werden 342 gevorderde kankerpatiënten en hun omgeving prospectief bestudeerd (mediane overleving 4.5 maanden).

Patiënten die overleden op intensieve zorgen of in het ziekenhuis hadden volgens de zorgverleners een slechtere levenskwaliteit in de 2 weken rond hun levenseinde volgens hun omgeving.

Bij familieleden van patiënten die overleden waren op intensieve zorgen was er een 5 maal verhoogde kans op post-traumatisch stress-syndroom (PTSD). Wanneer de patiënt  in het hospitaal stierf, was de kans ook hoger op een verlengde rouwproblematiek bij de nabestaanden.

BESLUIT:

In deze observationele studie was palliatieve thuiszorg geassocieerd met een betere levenskwaliteit voor de patiënt en minder kans op psychiatrische problemen bij de nabestaanden na het overlijden. Er lijken dus meer inspanningen of interventies nodig om ziekenhuisopnames (en zeker opnames op intensieve zorgen) voor terminale patiënten te vermijden, en de beschikbaarheid van palliatieve thuiszorg te verhogen.

Als palliatieve thuiszorg geen optie is, moet de kwaliteit van de palliatieve zorgen in het ziekenhuis worden verbeterd, en moet er meer aandacht worden besteed aan de naasten.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Een wilsbeschikking verbetert de zorg aan het levenseinde, en thuis sterven bleek in een observationele studie gerelateerd aan een betere levenskwaliteit, met minder PTSD bij de nabestaanden. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: