Gepost door: Michaël Laurent | 28 oktober 2010

Borstkanker genen: vergeet vader’s zijde niet!

McCuaig JM et al. Breast and ovarian cancer: Y do we forget about dad? Lancet Oncol. Online gepubliceerd 25 oktober 2010.

De meest frequente genetische vorm van borst- en ovariumkanker is geassocieerd met mutaties in de tumor suppressor genen BRCA 1 en 2. Vele artsen en patiënten vergeten echter dat deze ook overgeërfd kunnen worden via de vader. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot valse geruststelling.

De risico’s bij dragerschap van BRCA 1 en 2 zijn veel meer uitgesproken voor vrouwen, maar de kans is even groot dat een risicovol gen van de kant van de vader komt als van de moeder. Vaak wordt door patiënten niet gedacht en door artsen geen anamnese gedaan naar borstkanker bij vrouwelijke familieleden aan vader’s zijde, zo blijkt uit onderzoek. In een borstkanker kliniek in Toronto waren 5 keer meer vrouwen verwezen voor genetische screening omwille van een positieve familiale anamnese aan de kant van de moeder, terwijl er statistisch gezien geen onderscheid tussen paternele of maternele belasting zou mogen zijn.

De auteurs van een opiniestuk brengen het probleem onder de aandacht en raden aan om systematisch na te vragen naar borstkanker bij de familieleden van de vader bij een nieuwe diagnose van borstkanker.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: