Gepost door: Michaël Laurent | 1 november 2010

Winteruur slecht voor gezondheid, volgens expert

Hillman M. More daylight, better health: why we shouldn’t be putting the clocks back this weekend. BMJ. 2010; 341:c5964.

Dit weekend werd de klok een uur teruggedraait.

Het zomeruur werd in het begin van de 20ste eeuw ingevoerd in Europa, Rusland en de Verenigde Staten. Door de klokken een uur verder te zetten (en dus bij het begin van het zomeruur een uur minder lang te slapen) is er in de namiddag langer zonlicht. Bij het winteruur worden deze maatregelen teruggedraait, waardoor het ’s morgens vroeger licht wordt maar de zon ’s avonds ook sneller donker wordt.

Een belangrijke motivator voor deze maatregel was het economisch effect op het verbruik van electriciteit en steenkool, terwijl dit effect in onze moderne economie veel minder duidelijk is. Naast effecten op economie, landbouw en ontspanningsactiviteiten zijn er ook potentiële effecten op gezondheid en verkeersongevallen wanneer de zon vroeger ondergaat.

Mayer Hillman, een Londense emeritus expert, legt in een opiniestuk uit wat de voordelen zouden zijn moest het zomeruur het ganse jaar van kracht worden. Zonlicht heeft een positief effect op onze gemoedstoestand en gebrek aan zonlicht is geassocieerd met winterdepressie. Waarom maken we de zaak dan nog wat erger door het gedeelte van de dag waarin we vrije tijd hebben (na het werk) de zonlichtblootstelling te verkorten? Bovendien moedigt dit niet aan om na het werk te gaan sporten, wat eveneens een groot gezondheidsprobleem is in onze maatschappij.

Andere voordelen zijn dat kinderen na school langer buiten zouden kunnen spelen, terwijl ze nu in de winter al vlug door het donker binnen moeten blijven. Ook ouderen komen na het donker minder vaak buiten, en hierdoor zouden ze ’s avonds sociaal actiever kunnen zijn. Hillman zegt dat heel wat verenigingen voorstander zouden zijn van zo’n veranderingen, o.a. organisaties die te maken hebben met verkeersveiligheid, sport- en vrijetijd, tourisme.

Hillman gaat een stap verder en stelt voor om de klok tijdens de winter niet terug te draaien (en dus 1 uur vooruit te laten staan) en deze tijdens de volgende zomer nog een uur verder te zetten (en dus 2 uur vooruit te laten staan): de zogenaamde dubbele zomertijd. Anderen vinden dan weer dat de plotse veranderingen ons slaap-waakritme verstoren en dat de geleidelijke seizoenale veranderingen best zonder abrupte overgangen zouden verlopen.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: