Gepost door: Michaël Laurent | 21 november 2010

Lage dosis aspirine vermindert mortaliteit door coloncarcinoom

Rothwell PM et al. Long-term effect of aspirin on colorectal cancer incidence and mortality: 20-year follow-up of five randomised trials. Lancet. 20 november 2010; 376: 1741 – 1750.

Bron: Stephen Holland, M.D., Naperville Gastroenterology, Naperville, IL, USA.

Het risico (hazard ratio, HR) op coloncarcinoom daalde met een factor 0.76 (95% betrouwbaarheidsinterval 0.60-0.96), en de daaraan verbonden mortaliteit met een factor 0.65 (95% CI 0.48-0.88). De number needed to treat over 5 jaar bedroeg 57. De effecten traden op na 7-8 jaar inname van chemoprofylaxie.

Er was geen groter effect van dosissen hoger dan 75 mg/dag, terwijl ultralage dosissen (30 mg/dag) wél duidelijk minder effectief waren. Het effect was enkel significant voor tumoren in het proximale colon (screening via sigmoïdo- of colonoscopie heeft dan weer enkel een bewezen effect in het distaal colon en rectum).

Beperkingen van deze meta-analyse waren dat coloncarcinoom geen vooraf gedefinieerd eindpunt was (mortaliteit werd nagegaan via registers in de landen waar de studies plaatsvonden), en totale mortaliteit of neveneffecten van aspirine werden niet onderzocht.

BESLUIT:

In de grotere US Physician’s Health Study (n=22 000) en de Women’s Health Study (n=40 000) werd geen effect van aspirine op colorectaal carcinoom teruggevonden, maar andere meta-analyses (Ann Intern Med 2007; Cochrane 2004) bevestigen een effect van aspirine en NSAIDs op colorectale adenomen. De voordelen moeten verder onderzocht worden en afgewogen worden tegen de complicaties zoals bloedingen, maar er zijn geen grotere RCT’s over aspirine in primaire preventie van coloncarcinoom gepland.

Mogelijk zijn populaties met een intermediair risico het meest interessante doelpubliek voor chemopreventie met aspirine, b.v. patiënten in een screeningsprogramma die een poliepectomie hebben ondergaan (Health Technol Assess 2010). Een andere recente studie toonde een mortaliteitsvoordeel van aspirine bij patiënten met een diagnose van coloncarcinoom, vooral als de tumor een overexpressie van COX2 vertoonde (JAMA 2009).

Net zoals selectieve estrogeen receptormodulatoren (SERMs) bij borstkanker en 5-alfa-reductase inhibitoren bij prostaankanker (JournalClub, april 2010), is aspirine een interessant middel voor chemopreventie van colonadenomen. De exacte positie van deze middelen blijft echter onduidelijk.

Advertenties

Responses

  1. […] Lage dosis aspirine vermindert mortaliteit door coloncarcinoom (21 november 2010) […]

  2. […] In cardiovasculaire preventiestudies vond een meta-analyse van individuele patiëntengegevens een verlaagde incidentie van colonkanker en totale kankermortaliteit, hoewel meer studies nodig zijn vooraleer aspirine voor dit soort […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: