Gepost door: Michaël Laurent | 21 november 2010

RCT toont voordelen van frequente hemodialyse (6x/week)

FHN Trial Group. In-Center Hemodialysis Six Times per Week versus Three Times per Week. N Engl J Med. Online gepubliceerd 20 november 2010.

Sinds de introductie van de Scribner shunt in 1960 wordt hemodialyse meestal toegepast aan een frequentie van 3x/week, hoewel er hierdoor schommelingen ontstaan in elektrolyten en plasmavolumes. In de HEMO-studie (NEJM 2002) was er geen voordeel van intensievere dialyse (grotere Kt/Vureum)  in een schema van 3x/week, maar een recente gerandomizeerde studie met 52 patiënten (JAMA 2007) toonde wel een voordeel van meer frequente dialyse (6x/week tijdens een overnachting).

Methode

In de Frequent Hemodialysis Network (FHN) gerandomizeerde studie werd hemodialyse 3x/week vs 6x/week vergeleken bij 245 patiënten (niet geblindeerd noch placebo-gecontroleerd). De dialysetechnieken waren dezelfde, hoewel volgens een editoriaal dit niet ideaal is voor frequente dialyse (o.a. aangepaste techniek voor het aanprikken van de vasculaire toegang). De twee intermediaire primaire eindpunten waren linker ventrikelmassa bepaald met magnetische resonantie cardiografie, en lichamelijke kwaliteit van leven volgends de RAND-36 score.

De studie werd gesponsord door de Amerikaanse overheid (NIH) en door enkele firma’s, die geen actieve rol hadden in de studie.

Resultaten

De patiënten waren fitter dan de gemiddelde hemodialysepopulatie, aangezien de mortaliteit in de controlearm 7.5% bedroeg i.p.v. gemiddeld 18-20% in de V.S..

In de frequente dialysegroep was er een grotere reductie van de linker ventrikelmassa (16.4g ipv 2.6g, P<0.001) en een grotere verbetering van de lichamelijke levenskwaliteit (3.4 punten toename vs stabiel in de controlegroep, P=0.004). De interventiegroep had ook significant minder hyperfosfatemie, betere systolische bloeddruk (137 ipv 147 mmHg) en minder nood aan antihypertensiva.

Er waren in de interventiegroep meer patiënten die een procedure voor hun vasculaire toegang ondergingen. Gezien in de frequente dialysegroep er minder grote volumes werden gedialyseerd, waren er ook minder episodes van hypotensie.

Er was geen verschil qua depressieklachten (P=0.10), albuminegehalte (als merker voor de voedingstoestand) of nood aan EPO. De studie was te klein om een effect op mortaliteit of hospitalisaties te onderzoeken.

BESLUIT:

Deze middelgrote gerandomizeerde studie toont aan dat frequentere hemodialyse leidt tot betere intermediaire cardiovasculaire en metabole eindpunten. Keerzijde is dat er meer procedures nodig zijn voor de vasculaire toegang, die evt. wel met aangepaste maatregelen wel vermeden hadden kunnen worden.

Nadelen van frequentere hemodialyse zijn de kost van de procedure en de logistieke uitdaging qua personeel en faciliteiten. De patiënten in deze studie rapporteerden een betere levenskwaliteit, maar brachten ook meer tijd door in het ziekenhuis. De FHN studie rond nachtelijke hemodialyse moet uitwijzen of dialyse tijdens een overnachting geen beter alternatief is. Grotere studies zijn nodig om de effecten op mortaliteit en hospitalisaties na te gaan. Er dient ook nog onderzocht te worden of dezelfde voordelen niet eenvoudiger en goedkoper bereikt kunnen worden met peritoneaaldialyse.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: