Gepost door: Michaël Laurent | 23 november 2010

Niertransplantatie haalbare kaart voor HIV-patiënten

Stock PG et al. Outcomes of Kidney Transplantation in HIV-Infected Recipients. N Engl J Med. 2010; 363:2004-2014.

Achtergrond

Door de toegenomen effectiviteit van antiretrovirale combinatietherapie en de gestegen levensverwachting van HIV-patiënten, worden complicaties op cardiovasculair en renaal gebied steeds belangrijker. HIV-geassocieerde nefropathie is sinds de introductie van effectieve HAART veel zeldzamer geworden, en HIV-patiënten kunnen zeker ook nierinsufficiëntie ontwikkelen door hypertensie of aandoeningen ongerelateerd aan HIV. Klassiek was HIV een contraindicatie voor orgaantransplantatie gezien de korte levensduur, maar gezien het nu een behandelbare aandoening betreft met een gunstige prognose, kan dit dogma in twijfel getrokken worden.

Methode

In deze niet-gerandomizeerde, Amerikaanse studie werden 150 niertransplantaties uitgevoerd bij HIV-positieve patiënten in 19 centra. De patiënten moesten onder stabiele HAART een CD4 > 200/mm³ en een ondetecteerbaar viraal RNA vertonen. Co-infecties met hepatitis B of C waren geen exclusiecriteria.

Resultaten

De studie toonde dat de uitkomsten bij HIV-patiënten even goed waren als bij andere patiënten (overleving 95% en 90% na 1 en 3 jaar, en goede werking van de transplantnier bij 90% en 74% na 1 resp. 3 jaar).

Er was wel een 2 tot 3 keer verhoogde incidentie van rejectie (31% na 1 jaar en 41% na 3 jaar). Rejectie is behandelbaar maar beschadigt wel de donornier. De exacte reden voor de hogere incidentie van rejectie is niet bekend, maar een belangrijk probleem van zowel immunosuppresiva als antiretrovirale combinatietherapie zijn medicamenteuze interacties, waardoor dit een bijzondere uitdaging is bij transplantaties bij HIV-patiënten.

Er waren weinig problemen op gebied van de HIV-infectie, met een stabiele immuniteit en weinig complicaties onder profylaxie voor opportunistische infecties.

BESLUIT:

Een editoriaal roept op om HIV-patiënten met nierinsufficiëntie gelijk te behandelen zoals andere patiënten, incl. investigatie met nierbiopsie indien aangewezen. Bij eindstadium nierinsufficiëntie moeten HIV-patiënten niet a priori worden uitgesloten, hoewel opvolging van deze patiënten een zeer grote expertise vereist.

Advertenties

Responses

  1. […] ook een proof-of-concept studie omtrent pre-exposure profylaxie. Een grote cohortstudie besloot dat niertransplantatie haalbaar was bij HIV, en dat een verder doorgedreven diagnostiek (incl. biopsies) zich dus […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: