Gepost door: Michaël Laurent | 23 november 2010

Preventieve HIV-remmers als antwoord op HIV-epidemie bij homoseksuele mannen?

Grant RM et al.; for the iPrEx Study Team. Preexposure Chemoprophylaxis for HIV Prevention in Men Who Have Sex with Men. N Engl J Med. Online gepubliceerd 23 november 2010.

Bij homoseksuele mannen is er een onrustwekkende toename in de incidentie van HIV-besmettingen. Net vandaag publiceert het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid cijfers voor België: een onrustwekkende toename naar 1135 nieuwe diagnoses in 2009 (of 3 per dag), een toename met 12% tegenover 2008. Homoseksuele mannen maken 46% uit van de nieuwe diagnoses, een verdubbeling tegenover 2002 (toen 23%). Er blijkt een moeheid te bestaan naar klassieke preventieve maatregelen toe (o.a. condoomgebruik), zodat innovatieve preventiestrategieën nodig zijn.

Methode

In deze studie in Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Thailand werden 2499 homoseksuele mannen of transgender vrouwen gerandomizeerd tussen dagelijks placebo of preventieve antiretrovirale combinatietherapie met tenofovir en emtricitabine. Alle personen werden getest op HIV en kregen condooms, begeleiding en behandeling van andere SOA’s.

Resultaten

Na een mediane opvolgingsduur van 1.2 jaar waren er 36 nieuwe infecties in de interventiegroep en 64 in de placebo-groep (reductie 43%, 95% CI 14-62%, P=0.005). De medicatie werd slechts teruggevonden in een bloedcontrole bij 51% van de seronegatieve patiënten, en 9% van de patiënten die besmet raakten in de interventiegroep. Dit terwijl 90% beweerde de medicatie in te nemen. Indien gekeken werd naar patiënten die bewezen therapietrouw waren, bedroeg de relatieve risicoreductie 95% (95% CI 70-99%).

Er was een lichte, niet significante toename van nefropathie in de interventiegroep, die wel significant meer nausea rapporteerde. Twee patiënten die retrospectief gezien geïnfecteerd waren bij het begin van de studie vertoonden resistentiemutaties tegen emtricitabine.

BESLUIT:

Pre-exposure profylaxie is in principe een effectieve vorm van preventie van HIV-transmissie, doch het effect wordt sterk beperkte door een slechte therapietrouw (die buiten een klinische studie vermoedelijk nog slechter zou zijn). Moest de therapietrouw hoger zijn, zouden er vermoedelijk ook meer neveneffecten zijn zoals nausea, braken, nefropathie en antivirale resistentie. Er was geen toename van onveilig seksueel gedrag tijdens de studie, doch de patiënten wisten niet of ze placebo kregen.

Er worden verdere studies verwacht die moeten uitwijzen of preventieve antiretrovirale combinatietherapie in de toekomst haalbaar en nuttig kan zijn.

Advertenties

Responses

  1. […] Preventieve HIV-remmers als antwoord op HIV-epidemie bij homoseksuele mannen? (23 november 2010) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: