Gepost door: Michaël Laurent | 26 november 2010

Endoscopische ultrasonografie: nieuwe onderzoekstechniek bij verdachte mediastinale lymfeklieren

Annema JT et al. Mediastinoscopy vs Endosonography for Mediastinal Nodal Staging of Lung Cancer: A Randomized Trial. JAMA. 2010;304(20):2245-2252.

Volgens Europese onderzoekers (o.a. van Gent, Leuven en Leiden) kan een endoscopische echografie via de luchtwegen of slokdarm een meerwaarde bieden bij de staging van longkanker.

Het betreft de zgn. endobronchiale ultrasonografie (EBUS) en endoscopische ultrasonografie (via de slokdarm, EUS). Hierbij voert de pneumoloog of gastroenteroloog een bronchoscopie of gastroscopie uit met een scoop waarop een echo-probe bevestigd is. Indien verdachte lymfeklieren in de buurt van de centrale luchtwegen of dorsaal nabij de slokdarm zitten, kunnen deze via de echografie opgespoord worden en via naaldaspiratie worden gebiopsieerd (zgn. transbronchiale naaldaspiratie, EBUS-TBNA of fijne naald-aspiratie, EUS-FNA).

De klassieke beoordeling van de mediastinale lymfeknopen gebeurt met een mediastinoscopie, maar in deze multicentrische studie ondergingen patiënten eerst een ‘endo-echo’ (EBUS en/of EUS met TBNA), gevolgd door mediastinoscopie als er geen maligniteit werd aangetoond.

Door gebruik van endosonografie werd bij 11% van de patiënten een onnodige thoracotomie vermeden (bij een lobectomie of pneumectomie vindt men peroperatief met vriescoupes soms toch lymfekliermetastasen). De sensitiviteit was ook groter met de combinatie endo-echo gevolgd door mediastinoscopie als deze negatief is, ten opzichte van enkel mediastinoscopie.

BESLUIT:

Endobronchiale of endoscopische ultrasonografie met transbronchiale of transoesofageale naaldaspiratie (EBUS-TBNA en EUS) zijn een nieuwe techniek voor de staging bij longkanker. Deze techniek komt steeds meer beschikbaar, maar voorlopig is de technische expertise zeker in alle centra nog niet even goed, waardoor de resultaten van deze studie vermoedelijk nog niet volledig reproduceerbaar zijn.

Ook in de evaluatie van verdachte mediastinale lymfeklieren bij niet-oncologische patiënten worden deze technieken aangewend in de hoop een chirurgische biopsie te vermijden. Indien geen specifieke histologische diagnose kan worden bekomen, dient echter nog steeds een chirurgische bevestiging te gebeuren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: