Gepost door: Michaël Laurent | 26 november 2010

PPI’s veilig in de zwangerschap?

Pasternak B, Hviid A. Use of Proton-Pump Inhibitors in Early Pregnancy and the Risk of Birth Defects. N Engl J Med 2010; 363:2114-2123.

Dyspepsie is een frequente klacht tijdens de zwangerschap, maar protonpompinhibitoren zijn in principe afgeraden tijdens de zwangerschap. Een grote studie van nationale databanken in Denemarken onderzocht nu of blootstelling aan PPI’s (n=5082) geassocieerd was met congenitale afwijkingen.

Er was geen associatie tussen aangeboren afwijkingen en blootstelling aan PPI’s tijdens het eerste trimester (wanneer de organogenese plaatsvindt), maar wel een verband met blootstelling tijdens de 4 weken voorafgaand aan de conceptie (aangepaste odds ratio voor verhoogde prevalentie, 1.39; 95% confidentie-interval 1.10 – 1.76).

Ondanks het enorm groot aantal gegevens kon het risico voor individuele PPI’s niet bepaald worden. Er was alleszins geen gestegen risico met preconceptionele blootstelling aan omeprazol, het meest frequent voorgeschreven middel.

BESLUIT:

Deze bevindingen zijn over het algemeen geruststellend, doch onvoldoende om gerust PPI’s aan te bevelen bij zwangeren. Volgens SafeFetus.com is omeprazol een FDA klasse C product (te vermijden bij zwangerschap of borstvoeding tenzij de concrete voordelen opwegen tegen de theoretische nadelen): het is foetotoxisch in dierproeven met hoge dosissen, passeert de placenta en er zijn nog onvoldoende case-controle studies bij mensen. Het risico dat werd vastgesteld met preconceptionele blootstelling is meest waarschijnlijk te wijten aan niet-gecorrigeerde confounders (zie woordenlijst), hoewel een effect op micronutriënten (o.a. foliumzuur opname) niet volledig implausibel is.

Globaal lijkt het raadzaam om bij vrouwen die potentieel zwanger kunnen worden bij voorkeur gebruik te maken van omeprazol, gezien hiermee geen associatie met congenitale afwijkingen werd aangetoond. Bij zwangere vrouwen met dyspepsie of refluxklachten blijft de laagst mogelijke dosis ranitidine de voorkeur houden (FDA klasse B).

Advertenties

Responses

  1. […] zijn aan neveneffecten zoals Clostridium diarree en osteoporotische fracturen. Er werden dan weer geen duidelijke risico’s van PPI’s tijdens de zwangerschap […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: