Gepost door: Michaël Laurent | 2 december 2010

Indacaterol vs tiotropium als inhalatietherapie bij COPD

Op de CHEST-meeting van de Amerikaanse vereniging voor pneumologie in Vancouver, Canada zijn 2 studies aangekondigd die indacaterol (Onbrez Breezhaler ® ), een langwerkende bèta2-agonist (1x/dag) vergeleken met tiotropium voor COPD.

De studies werden gesponsord door de firma Novartis en zijn enkel als abstract (geen volledige tekst gepubliceerd).

Beide inhalatietherapieën werden in een dubbelblinde placebo-gecontroleerde studie (INTENSITY) vergeleken bij zo’n 1500 patiënten. Na 12 weken was er een non-inferioriteit voor het primair eindpunt van de dalwaarde van de éénsecondewaarde (FEV1) vlak vóór de volgende inhalatie. Er was wel minder nood aan reliever-medicatie (verschil 0.55 puffs/dag, p<0.001) en 4.7% meer dagen vrij van reliever-medicatie. Er waren ook symptomatisch  lichtjes betere resultaten met indacaterol qua dyspnoe en gezondheidstoestand (St. George’s Respiratory Questionnaire). Er was geen verschil in neveneffecten.

In de tweede studie (INDEED) werd bij 82 patiënten het gebruiksgemak van de inhalatiedevices Breezhaler® en HandiHaler® vergeleken. Beide toestellen waren vrij eenvoudig in gebruik en de meeste patiënten in deze studie gebruikten het toestelletje correct, maar de patiënten gaven een lichte voorkeur aan de Breezhaler (61%).

BESLUIT:

Deze vergelijkende studie, gesponsord door de firma van indacaterol, toont op korte termijn (12 weken) een non-inferioriteit tegenover tiotropium. Er zijn nog onvoldoende gegevens over veiligheid en effect op exacerbaties i.v.m. tiotropium, dat kan buigen op de resultaten van de UPLIFT studie (NEJM 2008). Subjectieve secundaire eindpunten zijn minder betrouwbaar in studies gesponsord door de firma.

Idealiter zou op voorhand bepaald moeten kunnen worden welke patiënten beter reageren op langwerkende bèta-agonisten of anticholinergica. Voor patiënten die complicaties doen (b.v. blaasobstructie door anticholinergica bij onderliggende prostaathypertrofie) kan indacaterol een alternatief zijn, maar vooral de langetermijns effecten op cardiovasculair gebied zijn nog onbekend. In de praktijk worden patiënten nog te weinig betrokken in de keuze van het meest eenvoudige inhalatietoestel.

Verwante artikels:

Advertenties

Responses

  1. […] Een grote observationele studie toonde dat bètablokkers geassocieerd waren met een verbeterde mortaliteit bij COPD-patiënten, in contrast met het feit dat deze middelen vaak -onterecht- worden vermeden bij COPD (in tegenstelling tot astma waar ze inderdaad relatief zijn tegenaangewezen). Daarnaast werden de paradigmata binnen het obstructief longlijden wat op hun kop gezet, met studies die een effect toonden van tiotropium bij astma en een langwerkend bèta2-mimeticum (indacaterol) bij COPD. Dat laatste leek in een eerste studie evenwaardig aan tiotropium. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: