Gepost door: Michaël Laurent | 3 december 2010

Acuut leverfalen mogelijk na 4g paracetamol

Claridge LC et al. Acute liver failure after administration of paracetamol at the maximum recommended daily dose in adults. BMJ. 2010; 341:c6764.

Structuurformule van paracetamol.

Op heel wat voorschriften wordt dagelijks geschreven “Paracetamol 1g, max. 4x/dag” (of 1x/6u). Toch is zelfs die dosis in bepaalde omstandigheden niet veilig.

In de BMJ worden twee casussen beschreven van acuut leverfalen, waarvan 1 fataal, na inname van 4g paracetamol per dag. De eerste patiënt was een cachectische patiënt van 30 kg (BMI 12 kg/m²) die desalniettemin 4x1g kreeg voor een opstoot van ziekte van Crohn. De tweede patiënte was een vrouw met chronisch ethylisme die opgenomen werd voor ontwenning en epigastrische pijn door gastritis. Ze woog 44 kg met een BMI van 17 kg/m².

Risicogroepen waarbij hogere dosissen paracetamol vermeden moet worden zijn:

 • Malnutritie of cachexie
 • Chronisch ethylisme
 • Inductie van cytochroom P450 enzymes
 • Chronische ziekten met verminderde voedselinname
 • Gekend leverlijden

Bij patiënten <50 kg moet volgens het Brits nationaal formularium de dosis onder de 60 mg/kg blijven (m.a.w. zelfs 3 gram is sowieso te veel, en de auteurs van dit artikel hebben in hun ziekenhuis een advies ingebouwd in het computersysteem voor 2 gram als maximumdosis).

Zeker in de ziekenhuissfeer waar al te vaak intraveneus paracetamol wordt gebruikt, is het risico groter (de biologische beschikbaarheid is immers 100% ipv 70-90% peroraal).

De auteurs keken gedurende 8 weken het paracetamolgebruik in hun Engels ziekenhuis na. Op 57 patiënten die <50kg wogen, kregen er 47 een dosis van 4 gram/dag. Twee van die patiënten ontwikkelden leverfunctiestoornissen, wat suggereert dat het hier om een potentieel onderschat probleem gaat.

Verwante artikels:

Advertenties

Responses

 1. Zoooo! Dit klinkt bekend in de oren. Ook bij mij leverstagnatie en schrikbarend hoge waarden na een buikoperatie en veel paracetamol! Er was natuurlijk al behoorlijk wat aan de hand, dat begrijpt ieder. Maarrrr… na akute stop met alle pijnstillers en andere maatregelen krabbelde mijn lever toch weer op binnen een week, zodanig dat ik toch aan chemo nr. 4 kon beginnen (eierstokkanker!), al was het met een week vertraging. En de specialisten maar zeggen met een lach: och, paracetamol, stelt niks voor, doen we niet moeilijk over, kan je gerust tot wel 8×2 (500mg) per dag nemen…. Meer weten? Hoe het verder ging? Kijk op mijn blog of plaats reactie.

  • Hoi
   Na schouderoperatie ook paracetamol genomen. Voel me nu erg raar, hoge bloeddruk , verhoogde lichaamsth., rare urinegeur, transpiratie en ademhalingsgeur.
   Sinds enkele dagen gele gelaatskleur. Pijn li en re flank (nieren?)
   Nochtans zijn alle bloedwaarden normaal.
   Wat staat er mij te wachten?
   Bea

   • Heel vervelend voor je. Geen idee wat je te wachten staat, ik ben geen dokter. Is er op leverfunctie geprikt? Gele gelaatskleur kan op leverfalen duiden, maar wat zegt je specialist? Je zit vol vragen, zie ik. Ga vooral naar je dokter met deze klachten. Is de pijn uit te houden zonder paracetamol? Ik ben toentertijd accuut gestopt met de paracetamol. Pijn viel mee, en binnen paar dagen voelde ik me al beterder. Wens je veel sterkte en volhouden!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: