Gepost door: Michaël Laurent | 3 december 2010

Statines toegestaan en zelfs nuttig bij leverfunctiestoornissen door NAFLD

Athyros VG et al. Safety and efficacy of long-term statin treatment for cardiovascular events in patients with coronary heart disease and abnormal liver tests in the Greek Atorvastatin and Coronary Heart Disease Evaluation (GREACE) Study: a post-hoc analysis. Lancet. 2010; 376: 1916 – 1922.

Leverfunctiestoornissen zijn een potentiële maar zeldzame nevenwerking van statines, waarover nog onvoldoende duidelijkheid bestaat. In deze post-hoc analyse van een Griekse statine-studie werd het effect nagekeken bij patiënten met cardiovasculaire aandoeningen en matige leverfunctiestoornissen (<3x de bovengrens), die potentieel te wijten zijn aan leververvetting (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD).

De leverfunctiestoornissen namen af met 35-47% in de groep die een statine kreeg, terwijl dit in de groep zonder statine met 12-16% toenam (p<0.001). In de statine-groep kreeg 10% een cardiovasculaire complicatie tegenover 30% in de controlegroep. Bij de patiënten zonder leverfunctiestoornissen was dit gunstig effect van statines veel minder uitgesproken (14% vs 23%). Minder dan 1% van de deelnemers aan de studie ontwikkelde leverfunctiestoornissen >3x de bovengrens.

BESLUIT:

Statines zijn zeker niet tegenaangewezen bij matige leverfunctiestoornissen. Integendeel zelfs, ze kunnen bij NAFLD een gunstig effect hebben op de leverfunctiestoornissen. Bovendien zijn patiënten met NAFLD bij uitstek een risicogroep dit baat heeft bij statines.

Wel is zelfs bij patiënten met een metabool syndroom een screening nodig naar andere oorzaken van leverfunctiestoornissen (zie Diagnostiek bij milde leverfunctiestoornissen) opdat NAFLD geen vuilbakdiagnose zou worden. Deze patiënten moeten ze opgevolgd worden voor evolutie naar cirrose (die even goed kan optreden bij NASH als bij andere oorzaken van hepatitis).

Advertenties

Responses

  1. […] geassocieerd met een licht verhoogde incidentie van diabetes. Bij NAFLD bleken ze dan weer een gunstig effect te hebben op de leverfunctiestoornissen. Sartanen werden dan weer gelinkt aan […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: