Gepost door: Michaël Laurent | 7 december 2010

Nieuwe terugbetalingscriteria clopidogrel

Vanaf 1 november 2010 gelden er nieuwe terugbetalingscriteria voor clopidogrel. Wie -zoals ik- hiervan totnogtoe niet op de hoogte was, zal door het ziekenfonds vriendelijk verzocht worden terugbetalingsaanvragen via het nieuwe formulier te doen (zoals steeds beschikbaar op huisarts.be/attesten).

Nochtans verandert er voor de meeste patiënten niet veel. Clopidogrel is terugbetaald:

  • in monotherapie bij patiënten met aspirine-allergie (APA-syndroom, Quincke oedeem) of een gastrointestinale bloeding, en een indicatie zoals CVA, TIA, myocardinfarct of perifeer vaatlijden
  • of in combinatie met acetylsalicylzuur voor een acuut coronair syndroom, drug eluting stent (12 maanden) of bare metal stent (4 weken)
  • of verlenging van een vroeger goedgekeurde indicatie.

Voor de indicatie van gastrointestinale bloeding lijkt clopidogrel een minder goede keuze dan de combinatie aspirine – PPI (Minerva 2005).

Nieuw is dat er een standaardformulier waarmee u eender welke specialiteit kan laten terugbetalen. Er zijn immers recent generische alternatieven voor Plavix® op de markt gekomen.

Een bijkomende terugbetalingsvoorwaarde is dat de grootste verpakkingen moeten voorgeschreven worden die voor de patiënt -en het ziekenfonds- dus het goedkoopst zijn. Afhankelijk van de specialiteit zijn dag 84, 98 of 100 comprimés.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: