Gepost door: Michaël Laurent | 9 december 2010

Lage dosis aspirine geassocieerd met lagere mortaliteit door verschillende kankertypes

Rothwell PM et al. Effect of daily aspirin on long-term risk of death due to cancer: analysis of individual patient data from randomised trials. Lancet, Early Online Publication, 7 December 2010.

Nadat van dezelfde auteurs recent een meta-analyse met individuele patiëntengegevens werd gepubliceerd over de relatie tussen lage dosis aspirine en colorectale kankermortaliteit, wordt deze analyse nu opengetrokken tot andere tumoren.

Individuele patiëntengegevens uit 8 studies met 25 570 patiënten toonden dat de totale kankermortaliteit afnam (pooled odds ratio [OR] 0·79, 95% CI 0·68—0·92, p=0·003), terwijl de mortaliteit door andere oorzaken niet daalde. Er werd na 5 jaar opvolging in de studies een significante vermindering gevonden voor gastrointestinale carcinomen (incl. pancreaskanker, maar niet slokdarm- en maagtumoren). Verdere opvolging tot 20 jaar later (buiten studieverband, voor de patiënten waarbij bevolkingsregisters over kanker werden geraadpleegd) toonde een significant effect op slokdarm- en maagkanker (maar niet pancreaskanker), longkanker, prostaatkanker en hersentumoren (alhoewel gedetailleerde gegevens voor specifieke subtypes in het artikel ontbreken; deze zullen vermoedelijk via “salami-publicatie” in subspecialisatie-tijdschriften verschijnen).

Het effect was aanwezig met een dosis van 75mg aspirine en leek zich enkel voor te doen bij de adenocarcinomen (en b.v. niet voor spinocellulaire long- of slokdarmtumoren of kleincellige longtumoren). De absolute risicoreductie op 20-jaar kankermortaliteit nam toe met de leeftijd tot 7.08% (2·42—11·74) bij 65-plussers.

BESLUIT:

Deze interessante bevinding vormt geen reden om actief aspirine aan te raden voor chemoprofylaxie van adenocarcinomen in de algemene bevolking. Kanker was geen vooraf gespecifieerd eindpunt in de meeste van deze studies. Aspirine heeft in primaire cardiovasculaire preventie ook geen evidentie, ook niet bij diabetes en perifeer vaatlijden, in tegenstelling tot het bewezen nut in secundaire preventie.

Verwante artikels:

Advertenties

Responses

 1. In de BMJ werd een kritische analyse van deze meta-analyse gepubliceerd (http://www.bmj.com/content/341/bmj.c7326).

  In de Antithrombotic Trialists’ Collaboration meta-analyse gaf aspirine in primaire preventie een 20% relatieve reductie in non-fataal myocardinfarct zonder effect op totale mortaliteit. De risico’s op gastrointestinale of andere bloedingen waren echter even groot.

  In absolute getallen werd in deze nieuwe meta-analyse echter gevonden dat er op 25 750 patiënten en 150 000 patiënten-jaren, 20 overlijdens door kanker vermeden werden. De absolute risicoreductie van 0.5% over 6 jaar komt overeen met een number needed to treat van 200. Anderzijds was er ook een 50% toename van ernstige bloedingen, met >100 gevallen in absolute aantallen.

  De totale mortaliteit in deze meta-analyse van individuele patiëntengegevens was ook maar borderline significant (relatief risico 0.93, 95% CI 0.87 tot 1.00; P=0.045), en moest één studie geëxcludeerd worden (waarvan de individuele patiëntengegevens trouwens niet beschikbaar waren), was het resultaat niet langer significant. Grotere vroegere meta-analyses vonden trouwens geen effect op totale mortaliteit.

  Er werden in deze studie maar 8 studies met 25 750 patiënten geïncludeerd, terwijl er in totaal 21 studies gebeurd zijn met aspirine, met 112 000 deelnemers. De US Physicians’ Health Study werd b.v. niet onderzocht, en hierin alleen al waren er 22 071 deelnemers.

  Het eindbesluit blijft echter ongewijzigd: de gegevens van deze meta-analyse zijn niet robuust genoeg om de balans in het voordeel van een brede primaire preventie met aspirine in de algemene bevolking te doen omslaan. Gegevens van nieuwe studies (o.a. AspECT trial met slokdarmkanker als primair eindpunt) worden in de komende jaren verwacht.

 2. […] heeft in het algemeen geen zin in primaire preventie, ook al is er mogelijk een verlaagde kankermortaliteit. Er is ook geen bewezen effect van aspirine of LMWH bij recidiverende […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: