Gepost door: Michaël Laurent | 16 december 2010

Oligurie op intensieve… bij assistenten: Merry Xmas!

Soloman AW et al. Urine output on an intensive care unit: case-control study. BMJ 2010; 341:c6761.

In de kersteditie van de British Medical Journal verschijnen elk jaar enkele wetenschappelijke studies met een knipoog (maar wel steeds echt uitgevoerd en volgens een correcte wetenschappelijke methodologie). Zo zijn er dit jaar studies over:

Meest opvallend is echter een studie over oligurie op intensieve zorgen, waarbij de assistenten werden vergeleken met de patiënten waarvoor ze zorgden. In deze case-control studie werden 18 assistenten vergeleken met de patiënten die ze opnamen. Oligurie werd gedefinieerd als defined as mean urine output <0.5 ml/kg/uur productie van urine over 6 uur gemeten.

Oligurie kwam voor tijdens 22% van 87 shiften, en in 1% was de urine output extreem laag. Artsen hadden twee keer zoveel kans op oligurie als hun patiënten (odds ratio 1.99, 95% confidence interval 1.08 – 3.68, P=0.03). Nochtans was hun mortaliteit zeer laag (0%), wat suggereert dat de criteria voor acute nierinsufficiëntie niet van toepassing zijn op assistenten op intensieve zorgen.

BESLUIT:

De auteurs besluiten dan ook dat onze eigen vochtbalans als artsen moeilijker te regelen is dan deze van onze patiënten. Een tip dus voor uw goed voornemen voor 2011: drink meer water tijdens uw werk! Medicus cura te ipsum.

Advertenties

Responses

  1. Zeer leuk om es te lezen als afwisseling!
    Jammer voor de Gingers 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: