Gepost door: Michaël Laurent | 22 december 2010

Echinacea geen effect bij verkoudheid

Barrett B et al. Echinacea for Treating the Common Cold: A Randomized Trial. Ann Intern Med. 2010; 153(12): 769-777.

Echinacea is een plantenextract dat ook in ons land frequent wordt gebruikt en beschikbaar is in de apotheek. In deze studie van de Amerikaanse National Institutes of Health werden 719 patiënten tussen 12 en 80 jaar gerandomizeerd naar 4 groepen: placebo pillen of Echinacea (geblindeerde groepen) en geen pillen of ‘open-label’ Echinacea (niet-geblindeerde groepen).

De behandeling werd 5 dagen toegediend en de symptomen werden 2x/dag bijgehouden, met een neusspoeling na 2 dagen. Tabletten en placebo werden geleverd door een Australisch bedrijf.

Resultaten

Het verschil qua ernst en duur van de symptomen was net niet statistisch significant (P=0.07-0.09). Er was ook geen verschil in waarden voor IL-8 en neutrofielen in een neusspoeling-staal.

BESLUIT:

Deze studie toont geen significant effect van Echinacea, hoewel door de grote variatie in ernst en duur van de klachten de statistische kracht van de studie onvoldoende was om een significant klinisch relevant effect uit te sluiten.

Advertenties

Responses

 1. Maar Echinacea werkt toch niet op die manier? Het is ter ondersteuning van een gezonde levenswijze, maar geen wondermiddel wat je acuut gaat innemen als je verkouden bent. Voor elk onderzoek is wel een tegenonderzoek, maar in mijn beleving is echinacea weerstandverhogend en niet verkoudheid genezend.

  • Tja, JC, dan doe je een netjes placebo-gecontroleerd onderzoek naar een homeopatisch middel. Dan komt er weer een reactie dat het ‘in z’n algemeenheid’ weerstandsverhogend werkt. Wat dat ook moge betekenen.
   Ik zie uit naar een goed gerandomiseerd onderzoek naar de hoeveelheid verkoudheden bij Echinacea vs. placebo. Of komt er dan weer een andere stelling?

 2. […] Een pragmatische gerandomizeerde studie besloot dat wratten bevriezen effectiever is dan salicylzuurtherapie. Wat dan weer niet effectief is, zijn kraakbeensupplementen of Echinacea. […]

 3. Het gebruikte preparaat was zeker geen homeopathisch middel. Er werd in vijf dagen ruim 30 gram plantenextract toegediend. De meeste in de handel verkrijgbare preparaten komen in het gunstigste geval aan een 5 daagse dosering van een gram of 6 en de homeopathische middelen aan ongeveer 2,5 gram.

  Zie voor een uitgebreidere bespreking van het onderzoek hier:

  http://www.skepsis.nl/blog/2010/12/echinacea-werkt-alweer-niet/

  Preventie van verkoudheden met Echinacea is ook niet aangetoond:

  None of the prevention trials showed an effect over placebo.

  (Cochrane) http://onlinelibrary.wiley.com/o/cochrane/clsysrev/articles/CD000530/frame.html

  Voor verdere vragen hier:
  http://www.kwakzalverij.nl/1112/Encyclopedie_Echinacea

  Het lijkt er op dat een verkoudheidje mét Echinacea ongeveer drie dagen duurt. Zonder Echinacea duurt het ongeveer 72 uur.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: