Gepost door: Michaël Laurent | 23 december 2010

Apixaban voor DVT-preventie bij heupprothese

Rud Lassen M et al. Apixaban versus Enoxaparin for Thromboprophylaxis after Hip Replacement. N Engl J Med 2010; 363:2487-2498.

Nieuwe anticoagulantia worden meestal uitgetest en vergeleken met laagmoleculair gewichtsheparines (LMWH) in de orthopedische chirurgie, en dit is niet anders bij apixaban, een nieuwe orale Xa-inhibitor (zoals rivaroxaban/Xarelto®, dat al beschikbaar is in België).

In deze nieuwe studie kregen 5407 patiënten na een totale heupprothese oraal placebo en enoxaparine 40mg injecties 1x/dag, of apixaban 2.5mg 2x/d en placebo-injecties (zgn. dubbel-dummy studie). De behandeling duurde 35 dagen postoperatief, en er werd bij iedereen een venografie uitgevoerd. In beide groepen konden 71-72% van de patiënten geanalyseerd worden. Het betrof een jongere populatie (gemiddeld 60 jaar) met een normale nierfunctie (bij 89%), in tegenstelling tot de doorsnee geronto-orthopedische populatie.

Er werden (symptomatische of asymptomatische) diepe veneuze tromboses vastgesteld bij 27 patiënten in de apixaban-groep (1.4%) en 74 in de enoxaparine-groep (3.9%; absolute risicoreductie 2.5%, P<0.001 voor non-inferioriteit en superioriteit). Klinisch relevante bloedingen kwamen in beide groepen voor bij zo’n 5% van de patiënten.

BESLUIT:

Deze studie volgt de standaard methodologie voor nieuwe anticoagulantia, waarbij men ook asymptomatische DVT’s meerekent. Desalniettemin lijken deze nieuwere (en duurdere) medicaties gemakkelijker (want oraal) en effectiever dan LMWH’s, zonder meer bloedingsrisico’s.

Bij oudere patiënten met een verminderde nierfunctie zal het echter belangrijk zijn een realistische kijk op het bloedingsrisico te krijgen (zo werd de APPRAISE-2 studie met apixaban in combinatie met plaatjesremmers bij patiënten met acuut coronair syndroom vroegtijdig gestopt wegens een hoger bloedingsrisico).


Responses

  1. […] (dabigatran of Pradaxa®, rivaroxaban of Xarelto®, prasugrel of Efient® en op de valreep apixaban). In de nieuwe Europese richtlijnen voor VKF werd een nieuwe risicoscore voor CVA ingevoerd (de […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: