Gepost door: Michaël Laurent | 23 december 2010

Massaal antibioticagebruik => massale resistentie

Skalet AH et al. (2010) Antibiotic Selection Pressure and Macrolide Resistance in Nasopharyngeal Streptococcus pneumoniae: A Cluster-Randomized Clinical Trial. PLoS Med 7(12): e1000377.

Dat antibiotica overconsumptie leidt tot resistentie is algemeen bekend, maar totop heden nog niet onderzocht in gerandomizeerde studies. Een cluster-randomized trial omtrent het gebruik van azithromycine voor eradicatie van trachoma in Ethiopië biedt nu duidelijke -en schrikwekkende- cijfers.

Methode

In twaalf gemeenschappen kregen kinderen van 1-10 jaar antibiotica op 0, 3, 6 en 9 maanden (frequenter dan in de huidige WHO aanbevelingen voor eradicatieprogramma’s), terwijl twaalf controlegemeenschappen geen antibiotica kregen.

Resultaten

Bij het begin van de studie bedroeg de macrolide-resistentie bij Streptococcus pneumoniae in nasale kolonisatie-stalen 3.9%. Aan het einde van de studie bedroeg dit 46.9% (95% CI 37.5%–57.5%) in de interventiegroep, tegenover 9.2% (95% CI 6.7%–13.3%) in de controlegroep (P<0.001).

BESLUIT:

Massaal gebruik van macroliden op meso-niveau leidt snel tot antibioticaresistentie. Voor macroliden was al gekend dat er snel resistentie bij de pneumokok kon ontstaan (zoals ook in België); of dit voor alle antibiotica even hard geldt, is niet volledig duidelijk.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: