Gepost door: Michaël Laurent | 23 december 2010

XMRV in humane stalen is contaminatie

Robinson MJ et al. Mouse DNA contamination in human tissue tested for XMRV. Retrovirology 2010, 7:108.
Oakes B et al. Contamination of human DNA samples with mouse DNA can lead to false detection of XMRV-like sequences. Retrovirology 2010, 7:109
Sato E et al. An endogenous murine leukemia viral genome contaminant in a commercial RT-PCR Kit is amplified using standard primers for XMRV. Retrovirology 2010, 7:110
Hue S et al. Disease-associated XMRV sequences are consistent with laboratory contamination. Retrovirology 2010, 7:111.

Vier nieuwe studies tonen aan dat DNA-sequenties van leukemie-gerelateerde virussen gekend bij de muis (MLV’s, waaronder het XMRV) en die teruggevonden werden bij chronisch vermoeide patiënten en bij prostaatkanker, het gevolg zijn van contaminatie.

In twee studies werd een PCR uitgevoerd voor XMRV, die positief bleek in prostaatkankerbiopsies en bloed van patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom. Twee andere DNA sequenties typisch voor muizen (intracisternal A-type particle IAP en mitochondriaal cytochroom peroxidase) werden echter ook teruggevonden in praktisch andere gevallen. Zelfs één muizencel bevat genoeg DNA om met de gevoelige PCR-technieken een vals-positief resultaat te veroorzaken.

Een derde onderzoek van 4 commerciële kits voor PCR-amplificatie toonde dat er één zélf gecontamineerd was met MLV-gerelateerde sequenties.

Een vierde studie gebruikte phylogenetische analyse van MLV-sequenties uit prostaatkankerstalen en een prostaatkanker cellijn, waaruit bleek dat de sequenties in de patiëntenstalen afstammelingen waren van die uit de cellijn, dat er evolutionaire veranderingen optraden in de cellijn maar niet in de patiëntenstalen, en dat een bepaalde sequentie afkomstig was van een retrovirus dat geen tropisme heeft voor humane cellen. De auteurs besluiten dat deze eigenschappen wijzen op bijbesmetting en niet compatibel zijn met een infectieuze pathogenese.

BESLUIT:

Contaminatie met muizen-DNA in het laboratorium is ubiquitair, en rigoureuze preventiemaatregelen en controle-condities zijn nodig vooraleer retrovirussen worden geïmpliceerd bij humane pathologieën zoals chronisch vermoeidheidssyndroom. In hetzelfde tijdschrift staat een verslag van de eerste internationale workshop rond XMRV, maar op basis van deze nieuwe studies lijkt het dat de eerdere studies herhaald dienen te worden. Op basis van deze bevindingen is het echter niet volledig uitgesloten dat er toch een relatie is tussen retrovirussen en CVS (er gebeurt nog heel wat onderzoek om deze theorie verder te bevestigen of te ontkrachten), maar het is alleszins té vroeg om victorie te kraaien.

Advertenties

Responses

  1. […] konden deze bevindingen echter niet reproduceren, en uiteindelijk bleek er ook een groot risico op contaminatie met vreemd DNA in de uiterst gevoelige […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: