Gepost door: Michaël Laurent | 29 december 2010

FDA: HPV-vaccin voorkomt anale kanker

De Amerikaanse geneesmiddelenregulator FDA heeft een vaccin tegen humaan papillomavirus (Gardasil) goedgekeurd voor de preventie van anale kanker. Het vaccin is goedgekeurd voor toediening bij jongeren tussen 9 en 26 jaar. Het vaccin is niet nuttig wanneer de infectie al heeft plaatsgevonden, vandaar dat vaccinatie van kinderen wordt aanbevolen.

Een nieuwe gerandomizeerde studie bij (volwassen) homoseksuele mannen toonde nu een preventief effect van 78% op precancereuze letsels (anale intraepitheliale neoplasie) door de HPV types 16 en 18. De FDA keurde het vaccin ook goed voor vrouwen en jongeren, omdat volgens hen hetzelfde principe kan doorgetrokken worden naar deze doelgroepen.

Anale kanker is zeldzaam maar er is een toename in de incidentie, vooral bij homoseksuele mannen maar ook bij vrouwen, door transmissie van HPV (vergelijkbare situatie bij keelkanker).

Het vaccin is in de V.S. al goedgekeurd voor de preventie van cervix-, vagina- en vulvakanker bij vrouwen en genitale wratten bij mannen.

Advertenties

Responses

  1. […] In de V.S. wordt het vaccin alleszins al terugbetaald en toegelaten bij jongens en is het ook FDA-goedgekeurd voor deze indicatie. In analyses totnogtoe was vaccinatie van beide geslachten echter niet kosteneffectief i.v.m. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: