Gepost door: Michaël Laurent | 29 december 2010

Mindfulness voor fibromyalgie?

Schmidt S et al. Treating fibromyalgia with mindfulness-based stress reduction: Results from a 3-armed randomized controlled trial. Pain. Online gepubliceerd 13 december 2010.

Mindfulness is een gestructureerd programma van 8 weken waarbij meditatie en yoga worden aangewend om de patiënt zich bewust te laten worden van hun emotioneel en lichamelijk gevoel op verschillende momenten. Bedoeling van deze interventie was om de patiënten te leren hoe hun emoties de percepties van hun lichamelijke klachten beïnvloeden.

Methode

In de studie werden 177 vrouwen met fibromyalgie gerandomizeerd naar 3 armen: mindfulness, een alternatieve interventie (relaxatie, stretching en thuisopdrachten) bedoeld als actieve controle om niet-specifieke effecten uit te sluiten, en een wachtlijst-controlegroep. Het primair eindpunt was lichamelijke levenskwaliteit 2 maanden na de interventie (korte termijn), waarbij 82% van de oorspronkelijke groep kon geëvalueerd worden.

Resultaten

Alle groepen gingen er op vooruit wat het primair eindpunt betreft, maar er was geen verschil in het primair eindpunt tussen de groepen die actieve therapie kregen en de controlegroep. Er was wel een verbetering op een angst-schaal. In vergelijking met de actieve interventie scoorde de experimentele groep wel beter op een mindfulness-test.

BESPREKING:

In de methodologisch beste studie totnogtoe over mindfulness bij fibromyalgie was er geen significant verschil tussen mindfulness en twee controlegroepen voor primaire of secundaire eindpunten. Bewustwording van hun emoties en lichamelijke klachten op zich lijkt voor fibromyalgiepatiënten dus onvoldoende effectief.

Verwante artikels:


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: